Tsjeeses Reserva 2013 – Belgian X-mas Ale

Tsjeeses Reserva 2013 – Belgisk juleøl lagret på ex-bourbon fad

Tsjeeses Reserva 2013 er en belgisk ale på 10% vol. fra det belgiske bryggeri De Struise Brouwers, der er beliggende i Vleteren i Belgien. Bryggeriet laver flere projekter, hvor de fadlagrer deres øl i denne Tsjeeses serie. Der lagres både på fad fra amerikansk bourbon, som i dette tilfælde, men også andre øl lagres på portvinsfad. Øllen er fra 2013 så den betragtes som en vintage øl.

Besøg bryggeriets hjemmeside

Anmeldelse #31

Anmeldelse af Tsjeeses Reserva 2013

Næse:

Man fornemmer straks, at det er en øl på 10% vol. Den virker voluminøs og fyldig i næsen, grænsende til lidt sprittet. Man dufter noter af tørret mørk frugt, som rosiner og svesker. Malt-noterne træder også tydeligt frem og giver en god sødme til duften, samt giver en antydning af karamel. Man fornemmer ingen tilstedeværelse af humle. Man fornemmer også at øllen har en del alder på bagen.

Tsjeeses Reserva 2013

Tsjeeses Reserva 2013

Palette:

Paletten er også præget af den tørrede mørke frugt. Man smager tydeligt rosiner og svesker. Der en en god sødme fra malten. Malten tilføjer også noter af karamel. Alkoholen er ikke så tydelig i smagen, men underbygger blot smagen med en god fylde. Det er svært at smage bourbon i øllen, men man fornemmer dog egetræ og vanilje, hvilket mere end antyder, at Tsjeeses Reserva 2013 er lagret på egetræsfad. Også i smagen er der ingen humle at finde.

Afslutning:

De mørke tørrede frugter præger også eftersmagen på denne øl. Efter lidt tid ændrer det karakter til nærmest at smage af moden fersken og modne kirsebær. Afslutningen bærer også præg af noter af vanilje og tilstedeværelse af egetræ fra fadet. Man mærker varme fra alkoholen på 10% vol., der stille og roligt breder sig i kroppen. Man mærker også i eftersmagen at øllen er en vintage udgave med alder, hvor den nærmest virker vinøs.

Hvad siger producenten:

“Tsjeeses is a jolly, blond winter ale with a fluffy white cap. Its aroma is elegant with hints of fruit, spices, refreshing herbs, and noble hops. The taste is robust, very complex, and quite dry for its style. This warming ale isour gift to you for the holidays.

Konklusion

Denne øl er imponerende kompleks i sit udtryk, men man tænker dog overhovedet ikke på jul, når man drikker den. Den er utroligt kraftig, men stadig blød og behagelig i munden. Ikke mindst kan man fornemme, at øllen har ligget på fad, hvilket kan være en sjældenhed på øl, der slår sig op på at være fadlagret. Øllen er importeret fra Amerika. Det betyder at den har været to gange over Atlanterhavet. Første gang da bryggeriet eksportere den til det amerikanske marked, og anden gang, da den indføres til Danmark. Om det er derfor det efterhånden er blevet til en vintage øl, det vides ikke, men det klæder den godt med alder, hvilket ofte er tilfældet med øl der har højt alkoholindhold. Øllen kan købes for omkring 50,- kroner, og det er den helt sikkert værd. Konklusionen på denne anmeldelse af Tsjeeses Reserva 2013 er, at den ikke er specielt julet, men det er virkelig en fantastisk og kompleks øl.