Oban 14 Year Old – letrøget krydderiblanding

Oban 14 Year Old – karameliseret frugt på flaske

Oban 14 Year Old er en skotsk whisky på 43% Vol. Oban Distillery er beliggende på den skotske vestkyst ved Oban havn, og er en del af Highland regionen. Destilleriet er ejet af Diageo, og denne whisky er repræsentant for “West Highland” regionen i deres serie “The Classic Malts of Scotland“. Diageo har valgt at bruge betegnelsen “West Highland” for på den måde, at adskille sig fra Highland regionen, hvor Dalwhinnie 15 Year Old er repræsentant for deres serie – på trods af at Dalwhinnie Distillery også er placeret i den geografisk vestlige del af Highland regionen!?!?. Øst, vest eller midt – Highland er Highland i min verden. Whiskyen har lagret 14 år på ex-bourbon fad af typen Hogsheads, og den er endvidere kølefiltreret.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #32

Anmeldelse af Oban 14 Year Old

Næse:

Man opfanger en let røget duft som det første, når man sætter næsen i glasset. Det efterfølges af tydelig duft af krydderier, der hurtigt trænger røgen i baggrunden. Det er dog svært at sætte en finger på, præcis hvilke krydderier der er tale om. Man fornemmer også en lidt frugtagtig sødme, som man kender fra overmodne søde frugter. Endvidere kan man dufte lidt mørk karamel og vanilje. Blandingen kan lede tankerne hen på pibe-tobak. Man kan også mærke de 43% vol. i alkoholindhold i næsen.

Oban 14 Year Old

Oban 14 Year Old

Palette:

Smagen er også præget af krydderiblandingen. Man smager lidt stærke krydderier som peber og kanel. Der er også tydeligt en tilstedeværelse af salt. Paletten er fint dækket at en let røget smag, der ligger sig fint over de andre smagsindtryk. Sødmen fra næsen er dog ikke på samme måde til stede i smagen, der i stedet er en mere tør fornemmelse. Oplevelsen toppes af med en fin varme i kroppen fra alkoholen, der giver Oban 14 Year Old god fyldighed.

Afslutning:

Der er en mellemlang afslutning på whiskyen. Afslutningen er præget bitterhed og noter af salt. Det kan give eftersmagen et lidt tørt udtryk. Samtidig kan man, efter lidt tid, opleve en lille snært af syrlighed der dukker op. Man kan tydeligt mærke de 14 år på fad, hvilket giver sig til udtryk i en klar eftersmag af vanilje. Også her ligger røgen som et let slør over hele udtrykket. Blandingen kan minde lidt om gammelt læder – på den gode måde.

Hvad siger producenten:

“A combination of rich sweetness with a smoky dryness and appetising spice distinguishes this lovingly-matured Highland malt.”

Konklusion:

Denne whisky er ikke for nybegynderen af single malt whisky. Den kan virke lidt barsk. Skal man til at bevæge sig ind i verden af røget whisky, så kan man måske godt starte her. Når det er sagt, så syntes jeg det er en fantastisk whisky. Den tilbyder en god kompleksitet og fine nuancer, der sagtens kan udfordre den erfarne whisky-nyder. Flasken kan købes for cirka 400,- kroner, og det er den bestemt værd. Konklusionen på denne anmeldelse af Oban 14 Year Old er, at det er fantastisk og kompleks dram, der virkelig har noget at byde på.

4/5 (1)