The Boobrie – Barrel Aged Imperial Stout
The Boobrie er en fadlagret Imperial Stout på 12% vol. Øllen er brygget fremstillet af Amager Bryghus, på Amager ved København. Som det fremgår på etiketten er øllen nærmere bestemt en “Double Mash Whisky Barrel Aged Imperial Stout”. Bryggeriet informerede mig om, at øllen har lagret på aflagte fad fra Glen Garioch Distillery. Denne modning på whiskytønder har varet i 7 måneder. Øllen er del i en serien af fadlagrede øl fra bryghuset, der går under navnet “Wicked Tales of Scotland“. Denne øl er fra Batch #1812, og de er sendt på markedet den 2. februar 2019.
Besøg bryggeriets hjemmeside
Anmeldelse #211
Anmeldelse af The Boobrie
Næse:
Næsen mødes straks af hårdt ristet malt i denne Imperial Stout. Næsen trænger dog ret hurtigt igennem dette meget kraftige, næsten bastante, udtryk. Bagved åbner sig mere lette nuancer, som man også kender det fra pilsner. Fra baggrunden kommer langsomt en aroma af lakrids og vanilje, som blot bliver mere tydelig, når man også har smagt på denne fadlagrede øl. Der mærkes et fjernt strejf af alkohol i næsen.
Palette:
Ganske som i næsen mødes man af typiske noter fra en Imperial Stout. Sødme og bitterhed fra de hårdtbrændte og mørke typer af malt kommer tydeligt frem. Lakrids og vanilje er langt mere markant i paletten end den er i næsen. Det minder næsten om en kombination mellem sød finsk lakrids, og den bitre engelsk lakrids. Der er en smule syrlighed at mærke på tungen, som giver minder om skallen fra en citron, uden den dog smager direkte af citrusfrugt. Noter man også kan finde i særligt tyske pilsner som Jever. Efter et par mundfulde kommer en smag frem, som man kender det fra kokos. De 12% vol alkohol tilfører god tyngde i øllen.
Afslutning:
Der er en lang afslutning på denne øl. Både den søde og bitre lakrids, der også var at finde i smagen, lægger sig som et fint lag i hele munden. Sødmen aftager gradvist, og der kommer en smule tørhed frem. Samtidig bliver vanilje mere tydelig. Dette er typiske noter der også findes i eftersmagen på meget whisky. Langsomt aftager smagen, og et strejf af egetræ bliver mere tydeligt som tiden går. Man efterlades med en let bitterhed og tørhed på tungen, mens man mærker varmen fra alkoholen.
Hvad siger producenten:
“The Boobrie is a big bird, but then so many birds claim to be big. But when we tell you that its wingspan equals that of 17 White Tailed Eagles, maybe you get the idea. Hopefully you’ll never encounter a Boobrie face to face, as its piercing stare is said to drive a man insane. But from a safe distance this water fowl can be seen hunting in the tall grasses along the lochs of Argyllshire in the western Highlands. The monster bird is said to be especially fond of otters which it will swallow in one bite. However, when it takes to the air it will circle the lake at high altitude and then suddenly do an almost supersonic dive, while shrieking in a voice more resembling a bull than a bird. During such an attack the Boobrie is notorious for snatching sheep or even cattle being transported across the lake in boats by the local farmers. According to local myths even humans have now and then been taken to the sky by this gigantic, grisly looking creature.”
Konklusion
Dette er en glimrende øl, hvor vi er oppe på øverste hylde i kvalitet. Der er gode tunge noter, der er typiske for Imperial Stout. Samtidig fanges lette nuancer, der er mere typisk for eksempelvis pilsner og IPA. dog uden du kommer i tvivl om at øllen er en sort og kraftig sag. Der er ingen tvivl om at bryggeren kan sit kram. Det er desuden dejligt, at lagringen på det aflagte fad fra skotsk whisky, endelig sætter sine tydelige spor i øllen. Man kan købe en flaske på 33 cl. for omkring 60,- kroner, hvis man er heldig at finde dem på hylden. Konklusionen på denne anmeldelse af The Boobrie er, at det gamle whisky fad, har gjort en god øl endnu bedre.