Sam Bass – American Outlaws

Sam Bass – Rye Whiskey Barrel Aged Double Mash Imperial Stout With Tonka Beans

Sam Bass er en fadlagret Double Mash Imperial stout på 13,5% vol. Øllen kommer fra det danske bryggeri Amager Bryghus. Der er tilsat tonka bønner til brygget. Denne øl har modnet 15 måneder på ex-rye whiskey fad inden den er aftappet. Hvilket af de amerikanske destillerier fadene kommer fra fremgår desværre ikke på flasken. Lidt søgen på internettet afslører at fadene kommer fra Wilderness Trail Distillery. Aftapningen er del af serien med fadlagrede øl fra bryggeriet kaldet “American Outlaws”. Der er ikke brugt pasteurisering og filtrering under aftapningen. Flasken i denne anmeldelse er fra 2022 serien og har Batch #2357.

Besøg bryggeriets hjemmeside

Anmeldelse #438

Anmeldelse af Sam Bass

Næse:

Næsen rammes først af en tydelig duft fra sød vanilje. Der følges op med sødme fra den mørke malt i øllen. Bagved anes lidt sødme som man kender det fra brun sukker. Momentvis anes en smule kanel i næsen, der dog hurtigt er væk igen. Kombinationen leder tankerne i retning af det, man kender fra kager. En let syrlighed ligger fjernt i baggrunden. De 13,5% vol alkohol er ikke tydelige i næsen.

Sam Bass

Sam Bass

Palette:

En tydelig smag af vanilje rammer munden som det første. Det kan både skyldes de 15 måneders modning på aflagte rye whiskey fad, men det kan også være fra de tilsatte tonka bønner, der også kan tilføje noter af vanilje. Sødme fra brun sukker følger hurtigt efter. Lidt kanel giver lidt varme og en let prikkende fornemmelse på tungen. Kombinationen giver associationer til kagen “Brunsviger”. Efter et par mundfulde mærkes en smule syrlighed og bitterhed i munden. Alkoholen fornemmes men smager ikke igennem øllen.

Afslutning:

Der er en lang afslutning på denne øl. Eftersmagen er, ganske som duften og smagen, præget af vanilje. Der er stadig en tydelig smag og sødme fra vanilje i munden. Gradvist bliver kanel mere og mere tydelig. Samtidig tiltager bitterheden, og man får efterhånden en lidt tør fornemmelse i munden. Man efterlades med et minde om “brunsviger og julekager i munden, mens varme fra alkoholen og kanel mærkes i munden.

Hvad siger producenten:

“Born on a farm close to Mitchell, Indiana, in 1851, Sam became an orphan already at 13. Moving in with his uncle and aunt and their nine kids seemingly did him littlr good, and school was not for hjim – at all. In his final year as a teen he first drifted South to Mississippi and then further west to Texas. Settling in Denton, Sam found work as a farm hand and through hard work he made enough money to buy a race horse which he named “The Denton Mare”. Combined with some gambling he actually managed to live off  his winnings for several years.”

Konklusion

Dette er en en god øl. Hvis man kan lide kategorien af øl, kaldet Pastry Stout, så går man ikke galt i byen med denne aftapning. Fornemmelsen af “brunsviger” er ganske imponerende. Forventer man en let drikkelig og frisk øl, så skal man se andre steder hen. Denne aftapning i 2022 serien af American Outlaws kan købes for omkring 170 kroner, og den er klart en af de bedste i rækken. For de penge får man en god øloplevelse, der sagtens kan deles med andre, hvis man altså nænner, at dele ud af de 75 cl. i flasken. Konklusionen på denne anmeldelse af Amager Bryghus Sam Bass, American Outlaws, er at det er dejlig øl, der nok er det tætteste man kommer “Brunsviger” på flaske.