Laphroaig Select – en afdæmpet Islay whisky

Laphroaig Select – en nedtonet Islay whisky

Laphroaig Select er en skotsk whisky på 40% Vol . Laphroaig Distillery ligger på Isle of Islay, og denne dram er derfor, hvad man kalder in Islay single malt whisky. Destilleriet er ejet af Beam Suntory. Whiskyen er kølefiltreret og uden aldersanvisning. Den har lagret på Oloroso fad, Virgin Oak fad, Pedro Ximenez (PX) fad, Quarter Cask fad og Ex-bourbon fad, så den har været en del igennem i den formodentlige korte lagringstid.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #6

Anmeldelse af Laphroaig Select

Næse:

Det første næsen fanger i denne Islay er whisky er røg, hvilket jo nærmest er typisk for Islay regionen. Når man trænger igennem røg duften, så kommer der tydelige noter af vanilje, eg og den klassiske medicinske duft, der kendetegner Laphroaig. Der er en umiddelbar fornemmelse af honning i næsen.

Laphroaig Select

Laphroaig Select

Palette:

Det første man opfanger er en let røget smag med tydelige spor af fenoler. Når man kommer dybere ind i drammen opfanger man smagsnuancer af moden frugt og en lidt olieagtig note. Der forekommer en relativ god honningagtig sødme i denne whisky.

Afslutning:

I afslutningen på denne whisky er der en god afbalanceret fornemmelse af røg, tørv og fenoler. Kombinationen giver den klassiske medicinske følelse som Laphroaig Distillery er kendt for. På trods af en god sødme, så efterlader den en for for tørhed i munden, der nærmest kan føles lidt som aske,

Hvad siger Producenten:

“Laphroaig Select takes its name from the special selection of American and European casks, chosen for their unique character that they give during maturation. The inspiration for this expression comes from Ian Hunter, the last family member owner of the distillery, and one of the first distillers to travel to bourbon county in the USA to identify new sources of casks that would give him greater consistency as well as new flavours.
We have used Oloroso sherry butts, straight American white oak (non-filled with bourbon), PX seasoned hogsheads, Quarter Casks and finally of course first fill Bourbon Casks.
The winning flavour and name chosen by our Friends – LAPHROAIG SELECT.”

 

Konklusion:

Laphroaig Select kan købes for 300,- til 400,- kroner, hvilket må siges at være en fornuftig pris. Denne whisky er flasket på 40% Vol, og det mener jeg måske er lige i underkanten. Det kunne klæde den godt med lidt mere “punch” i form af lidt mere alkohol. Når det så er sagt, så får du faktisk en ganske fornuftig dram i denne flaske. Den har mange nuancer at byde på både i næse, paletten og afslutning. Sammenblandingen af disse indtryk kan virke lidt som brændt gummi i starten, men når man først har indstillet sanserne på denne dram, så viser det nærmere en stor kompleksitet, Konklusionen på anmeldelsen af Laphroaig Select er, at den er helt klart værd at prøve, men den lever ikke op til andre Islay single malt whiskyer.

3/5 (3)