Clay Allison – Wheated Bourbon Barrel Aged Imperial Stout With Cacao Nibs
Clay Allison er en fadlagret Imperial Stout på 13% vol. Øllen kommer fra Amager Bryghus i Danmark. Den er tilsat kakaonibs, der er ristede afskallede kakaobønner. Denne aftapning har modnet i 15 måneder på fad, der tidligere har indeholdt Wheated Bourbon Special Reserve. Man kan ikke læse på etiketten, hvilket af de amerikanske destillerier fadene stammer fra. På Internettet kan man finde at det fra Weller Wheated Bourbon Special Reserve, og den fremstilles på Buffalo Trace Disitillery. Aftapningen er del af serien af fadlagrede øl fra bryggeriet, der kaldes “American Outlaws”. Der er ikke brugt filtrering og pasteurisering under aftapningen. Flasken i denne anmeldelse er fra 2022 serien og har Batch #2353.
Besøg bryggeriets hjemmeside
Anmeldelse #469
Anmeldelse af Clay Allison
Næse:
En skarp syrlig duft kommer op fra glasset først. Skarpheden aftager og der opfanges nu kun en smule syrlighed, som man kender fra grønne æbler. Sødme fra vanilje og malt kommer frem fra baggrunden, for efterhånden at dominere. Når man har smagt et par mundfulde af øllen, anes et strejf af kakao i baggrunden i duften. De 13% Vol alkohol er ikke tydelige i duften.
Palette:
Kakaoen er tydeligere i smagen end i duften, og rammer munden som det første. Det er ikke en kakaosmag, som man kender fra chokolade, men mere som hvis man har smagt kakaobønner. Hurtigt følges op med en smule syrlighed fra grønne æbler. I baggrunden opfanges sødme fra vanilje og mørk malt, Efter et par mundfulde kommer lidt bitterhed frem, og giver en lidt tør fornemmelse i munden. Alkoholen fornemmes i øllen.
Afslutning:
Der er en medium afslutning på denne fadlagrede øl. Bitterheden er mere fremtrædende i eftersmagen. Sammen med syrligheden fra grønne æbler giver det en tør fornemmelse i munden. Der opfanges stadig momentvis lidt sødme fra vanilje og kakao i baggrunden, men det er hurtigt væk igen. Man efterlades med varme i brystet fra alkoholen.
Hvad siger producenten:
“Though many of the tales told about Clay Allison were highly exaggerated, if even half of them were true, people were right to be afraid of him. Born in 1840 as Robert Clay in Waynesboro, Tennessee to a Presbytarian minister, Clay became fatherless when only five. Clay was said to have been restless from birth, and as he grew into manhood he became feared for his wild mood swings and easy anger.”
Konklusion
Dette er ikke nogen imponerende øl. Kan man lide øl, der eksperimenterer med tilsætning af smagsstoffer, som eksempelvis kakaonibs, så er dette som sådan en fin øl. Jeg har selv forsøgt at brygge både med tilsat chokolade og kakaobønner. Ganske som med denne øl, så slår det næsten alt skum ihjel, og efterlader øllen med skind, som den man kender fra sovsen. Det skyldes at kakaobønner har et højt indhold af vegetabilsk fedt, og det egner sig ikke til at brygge med. En flaske kan købes for omkring 170 kroner, hvis man har lyst til at udsætte sig for denne aftapning fra American Outlaws serien. Konklusionen på denne anmeldelse af Amager Bryghus Clay Allison, American Outlaws, er at det er en middelmådig øl, der nok er den svageste i 2022 serien.