Hakushu Distiller’s Reserve – frisk pust fra Japan
Hakushu Distiller’s Reserve er en japansk whisky på 43% Vol. Whiskyen er produceret af Hakushu Distiiery, beliggende i Japan. Denne japanske single malt whisky har primært lagret på ex-bourbon fad. Størstedelen af whiskyen er under 10 år gammel, men der bruges en lille del som er over 18 år gammel whisky, for at tilføje kompleksitet. En ganske lille brøkdel har lagret på ex-sherry fad. Whiskyen kommer dog uden aldersangivelse, og er desuden kølefiltreret. Min søn købte en flaske, da han var på tur til højenergifysik anlægget i CERN i Schweiz. Han var flink at give mig denne sample.
Besøg: Destilleriets hjemmeside
Anmeldelse #186
Anmeldelse af Hakushu Distiller’s Reserve
Næse:
Næsen mødes med det samme af tydelig frisk og sødmefyldt frugt. Der duftes modne grønne æbler. Efter nogle minutter i glasset duftes også frisk græs, og noget som minder om nyskåret agurk. I baggrunden fornemmes et let lag af røg, som aldrig bliver fremtrædende. Det lægger sig mere som en fornemmelse, end en decideret aroma, der dog bliver tydeligere efter også at have smagt på drammen. Der anes lidt noter af mint og citrus i glasset. Alkoholen er ikke at mærke i denne japanske whisky.
Palette:
Røgen er en del tydeligere i paletten, end den var i næsen. Den er dog ikke nær så markant, som den er i eksempelvis en del Islay single malt whisky, men er stadig afdæmpet. Mint er også en del tydeligere i smagen, end den var i duften. Hurtigt overtager de friske og modne æbler smagsindtrykkene. Efter et par nip til drammen bliver smagen af citrus og frisk græs tydeligere. Der er lidt prikken på tungen fra frisk ingefær. Der mærkes en smule bitter note på tungen, og smagen af vanilje kigger en smule frem. Der er lidt mere bid i de 43% vol alkohol i smagen, men den bliver aldrig for voldsom.
Afslutning:
Der er en kort afslutning på denne single malt whisky. Vanilje og mælkechokolade er tydelige i starten. Bitterheden tager hurtigt over, og man sidder med en lidt tør fornemmelse i mundhulen. Der mærkes stadig en smule smag fra græs og modne friske æbler. Noterne af citrusfrugt og mint kigger også frem en gang imellem. Der er stadig lidt prikken på tungen fra ingefær. Munden tørrer hurtigt helt ud, og men sidder med et fjernt minde af en smule røg i munden.
Hvad siger producenten:
“Refreshingly herbal and gently smoky, Hakushu is embraced as the intriguing single malt whisky from the award winniing House of Suntory Whisky.”
Konklusion:
Dette er en ganske fornuftig oplevelse, uden den stiger op i det aller højeste niveau. Der er tale om en frisk dram, hvor noter af frisk frugt, mint, græs og citrus gør den let at drikke. Det hele får et fint løft af en smule røg, som kun fornemmes, uden at blive fremtrædende. Det giver drammen en smule mere kant. Man kan købe en flaske for mellem 600,- og 700,- kroner. Der er hård konkurrence i det prisleje. Prisen er måske i virkeligheden udtryk for det “hype” som japansk whisky har for tiden, mere end det er et udtryk for indholdet i flasken. Når det er sagt, så er jeg glad for at have smagt denne whisky sample. Konklusionen på denne anmeldelse af Hakushu Distiller’s Reserve er, at whiskyen er god, men prisen nok mere er udtryk for interesse i japansk whisky, end oplevelsen i flasken.