Auchroisk 15 Year Old – 2002 Vintage DMA

Auchroisk 15 Year Old – Flasket af Dansk Maltwhisky Akademi

Auchroisk 15 Year Old er en skotsk whisky på 60,9% vol. flasket af Dansk Maltwhisky Akademi, og er del i deres serie “Malten”. Whiskyen er destilleret på Auchroisk Distillery, der er et af de skotske destillerier i Speyside området. Spritten er destilleret i 2002 og flasket i 2017, hvilket gør whiskyen 15 år gammel. Det har ikke været muligt at finde informationer om typen af fad, blot at det er “fad no. 22”. Det betyder at whiskyen også er en såkaldt single cask whisky. Der er flasket i alt 282 flasker. Det har ikke været muligt at finde informationer om kølefiltrering. Det er værd at bemærke at den er aftappet ved fadstyrke.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #96

Anmeldelse af Auchroisk 15 Year Old

Næse:

Der er straks en let syrlig, næsten vinøs duft, som rammer næsen når man sætter næsen til glasset. Den minder meget om den duft, som er i whisky, som er afsluttet i i ex-vin fad. Dette vinøse udtryk lægger sig langsomt, og giver plads til en god frugtsødme. Det er en sødme som man kender fra henkogte pærer. Frugtsødmen drejer efterhånden over i en duft af søde bær. I baggrunden bliver egetræ og vanilje tydeligere og tydeligere. Imponerende nok er der ikke væsentlig bid i alkoholen i næsen. Lidt vand påvirker ikke næsen nævneværdigt.

Auchroisk 15 Year Old - Sample

Auchroisk 15 Year Old – Sample

Palette:

De 60,9% vol alkohol er derimod ganske tydelige i paletten, og det er nødvendigt at tilsætte lidt vand, for ikke at drukne smagen i en brændende fornemmelse af alkohol. Smagen er præget af søde og modne bær. Der smages modne ribs, og røde stikkelsbær. Den syrlige og vinøse fornemmelse i duften, er ikke af finde i smagen. Langsomt kommer en fin smag af mælkechokolade og vanilje frem. Ligeledes bliver smagen af egetræ en smule tydeligere. Efter et par mundfulde mærkes en smule bitterhed på tungen.

Afslutning:

Der er en medium afslutning på denne whisky. Sødmen fra bær er dominerende i begyndelsen. Der gives efterhånden plads til mere egetræ og vanilje eftersmagen. Efter lidt tid i munden fremkommer en let bitterhed, som lægger sig på siden af tungen. Mælkechokoladen, som var at finde i paletten, erstattes nu mere af en fornemmelse af mørk chokolade. Der er en fin varme fra alkoholen.

Konklusion:

Dette er en fantastisk whisky. Der tilbydes ganske god kompleksitet, og det er en interessant tur igennem frugt- og bærsødme, igennem chokolade, og over i bitterhed og egetræ. Jeg har købt denne 3 cl. sample for 35,- kroner, og det er den helt bestemt værd. Med denne pris for en sample, så vil en hel flaske sikkert koste lige over 500,- kroner. Desværre bliver det nok svært at finde en hel flaske, da det begrænsede oplag på 282 flasker sikkert for længst er væk. Skulle man være heldig at finde en flaske, så bør man købe den med det samme. Den er ganske enkelt for god at lade gå. Konklusionen på denne anmeldelse af Auchroisk 15 Year Old er, at dette virkelig er en lækker uafhængig aftapning.

4/5 (1)