Braeval 20 Year Old – Old Particular Single Casks

Braeval 20 Year Old – Single cask fra Douglas Laing & Co Ltd

Braeval 20 Year Old er en skotsk whisky på 51,5% vol. Whiskyen er destilleret på Braeval Distillery, der et af de destillerier i Skotland, der er beliggende i Speyside regionen. Den uafhængige aftapper Douglas Laing & Co. Ltd. har aftappet denne flaske. Udgivelsen er en single cask whisky fra et genbrugt sherry butt fad DL12399. Den blev destilleret i december 1997, og er så flasket efter 20 år i februar 2018. Whiskyen er ikke kølefiltreret og uden kunstig farve. Der er udgivet 652 flasker fra fadet.

Besøg: Aftapperens hjemmeside

Anmeldelse #95

Anmeldelse af Braeval 20 Year Old

Næse:

Man mærker tydeligt at det er en whisky med alder, når man første gang sætter sit glas op til næsen. Der er tydelig duft af egetræ og fad i næsen. De 51,5% vol. alkohol er stadig fremtrædende efter de 20 år på fad. Man kan med fordel tilsætte et par dråber vand, og fortynde drammen en anelse. Der lukkes herefter op for fine noter af citrus og nyslået græs og hø. I baggrunden fornemmes en smule tørrede frugter. Efter nogle minutter i glasset bliver aromaen mere sødlig, og får næsten karakter af mælkechokolade i næsen. Samtidig bliver duften af modne røde æbler tydeligere.

Braeval 20 Year Old - Sample

Braeval 20 Year Old – Sample

Palette:

Smagen er også præget af egetræ ved første smagning. Dette erstattes dog hurtigt af kraftig sødme, som fra modne frugter. Man når lige at få en god sødme i munden, og dette ændrer sig pludselig til en tydelig syrlig smagsoplevelse. Igen dukker citrus og nyslået græs op. Efter et par mundfulde, og lidt tilpasning fra smagsløgene, så smager man tørre tropiske frugter som abrikos og ananas. Også her kan man med fordel nedvande en anelse.

Afslutning:

Der er en lang afslutning på whiskyen. Eftersmagen er også præget af smagen fra egetræet, der træder tydeligt igennem. I baggrunden kommer langsom lidt mørke noter af tørre abrikoser, der tilbyder en fin sødme. Efter lidt tid i munden kommer lidt smag af karamel og vanilje. Der er en lille snert af mælkechokolade, som også var at finde i næsen. Munden tørrer langsomt ud, og noterne af vanilje bliver tydeligere, mens man mærker en let prikken af lidt krydderi på tungespidsen. Der mærkes fin varme fra alkoholen.

Hvad siger producenten:

“This expression, an Old Particular Single Malt Scotch Whisky from the Braeval Distillery, was distilled in 1997 and bottled after 20 long years spent maturing in a Sherry Butt. Only 652 bottles are available globally.”

Konklusion:

Dette er en glimrende whisky. Der er en god kompleksitet, og de 20 år på fad kommer tydeligt frem. Det er en dram, der nærmest er båret frem af egetræ. Samtidig er det interessant, hvordan der skiftes mellem lette, citus-agtige nuancer og tungere typiske sherry noter af tørret frugt. Det gør oplevelsen interessant. Jeg købte denne sample for 65,- kroner for 3 cl. og man kan købe en hel flaske for omkring 1100,- kroner. Den er absolut pengene værd. Er man heldig at finde en af de 652 flasker, så bør man købe den. Konklusionen på denne anmeldelse af Braeval 20 Year Old er, at den tilbyder en fantastisk rutchebanetur af oplevelser for næse og mund.

4/5 (1)