BenRiach 10 Year Old – Single Malt Scotch Whisky

BenRiach 10 Year Old – Ex-bourbon og ex-sherry fad

BenRiach 10 Year Old er en skotsk single malt whisky på 43% Vol. Whiskyen er fremstillet på BenRiach Distillery beliggende i Speyside regionen. Whiskyen har lagret på ex-bourbon fad og ex-sherry fad. Modningen har foregået i minimum 10 år på disse fad. Whiskyen er ikke tilsat kunstig farve, og den er heller ikke fremstillet med brug af kølefiltrering.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #230

Anmeldelse af BenRiach 10 Year Old

Næse:

Man dufter søde frugter som det første, når næsen sættes hen til glasset. Der duftes modne æbler og pærer. I baggrunden mærkes en smule syrlighed, som godt kan minde en smule om umodne æbler, og måske endda lidt citrusfrugt. Når drammen har hvilet lidt i glasset, kommer en smule egetræ og vanilje frem i aromaen. Efterhånden bliver vaniljen mere og mere fremtrædende. Ligeledes kommer en nærmes maritim note frem, som leder tankerne hen på saltvand og mineraler, og giver lidt tørhed i næsen. De 43% vol alkohol er ikke at mærke.

BenRiach 10 Year Old - Miniature

BenRiach 10 Year Old – Miniature

Palette:

Frugtsødmen fra modne æbler og pærer er det første som smages. Efterhånden kommer også en fin honningsødme frem i denne Speyside whisky. Det lidt mineralske udtryk, som også var af finde i duften, er også til stede i smagen. Det giver et lidt tørt, næsten kalket, strejf til drammen. Som i næsen bliver vanilje mere og mere tydelig efter et par nip af glasset. Der smages lidt egetræ i baggrunden.

Afslutning:

Der er en medium afslutning på whiskyen. Der er stadig en lidt mineralsk fornemmelse i munden. De søde æbler og pærer fra duften og smagen, erstattes i afslutningen af modne appelsiner. Vaniljen er stadig ganske fremtrædende. Der kommer en snert af mælkechokolade og karamel frem. Der mærkes noget som minder lidt om mentol på tungen, inden munden slutteligt tørrer en anelse ud, med en bitter fornemmelse på tungen.

Hvad siger producenten:

“Bottled at 43% vol, the BenRiach 10 Years Old is Classic Speyside in character. The cask formula focuses on ex-bourbon and ex-sherry casks – exactly the types of wood we favour at BenRiach. This fresh, lively, fruit-laden single malt captures warm oak spices, green apple, dried apricots, peach and banana with subtle touches of aniseed, lemon zest and barley.”

Konklusion:

Dette er god whisky. Den stiller ikke de store krav, men den er til gengæld stadig tilpas kompleks til, at den stadig er lidt udfordrende. Det er sådan set godt klaret af en 10 års entry-level whisky. Jeg har her anmeldt en miniature flaske. Man kan købe en flaske for cirka 400,- kroner, og det er et ganske fornuftigt køb. For de penge får man frugtsødme, mineraler og vanilje i fin forening. Det hele serveres stadig på en let-drikkelig måde. Det er en god whisky at servere til nyderen, som er skridtet lige over ny-begynder. Det er også en dram, som fint kan nydes til hverdag, hvor man ikke lige vil koncentrere sig om de mest komplekse nuancer, men stadig vil have en fornuftig dram. Konklusionen på denne anmeldelse af BenRiach 10 Year Old er, at det en god allround whisky.

4/5 (1)