Blair Athol 1973 – Mackillop’s Choice

Blair Athol 1973 – 30 år gammel Highland whisky

Blair Athol 1973 er en skotsk whisky på 43% vol. og flasket af den uafhængige aftapper Mackillop’s Choice. Whiskyen er destilleret på Blair Athol Distillery, der er et af Skotlands destillerier, i Highland området. Råspritten er produceret  den 23. oktober 1973, og senere hældt på flaske i marts 2004. Det betyder at denne whisky er 30 år gammel. Jeg har ikke fundet noget data på, hvilken fadtype lagringen har foregået på. Dog fremgår det at whiskyen har lagret på fad #8569, hvilket også gør det til en single cask whisky. Det har heller ikke været muligt at finde nogen form for information, om denne dram er kølefiltreret eller ej.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #104

Anmeldelse af Blair Athol 1973

Næse:

Der er først en afdæmpet duft af egetræ, når man sætter næsen til glasset. Efter nogle minutter i glasset åbner whiskyen sig lidt op. Der fremkommer en let frugtsødme, som fra modne æbler. aromaen ændrer langsomt karakter, og drammen for en smule hengemt duft. En duft som man kender fa en fugtig kælder eller, loftet i et gammelt hus. Kombinationen af egetræ, sødme og “jordslået” duft leder tankerne hen i retning af pibetobak og the. Man mærker ikke de 43% vol. i næsen. Et par dråber vand giver plads til en lille note af mælkechokolade.

Blair Athol 1973 - Sample

Blair Athol 1973 – Sample

Palette:

Man rammes først at en meget speciel syrlighed, når man smager på denne 30 år gamle whisky. Det er ikke en syrlighed jeg har oplevet i en whisky før. Det minder lidt om en blanding mellem syre, man kan finde i umodne citroner, og kunstigt syrnet slik. Med lidt vand nedtones dette en anelse. Det let hengemte udtryk kommer også frem i smagen, hvor nuancerne af “jordslåethed” også er tydelige. Kombinationen virker næsten svovlagtig i munden. Langsomt kommer de søde frugter frem fra baggrunden. Efter nogle nip til glasset bliver sødmen tydeligere og tydeligere. Man mærker lidt vanilje og chokolade i det fjerne. Alkoholen er lidt tydeligere i paletten end i næsen.

Afslutning:

Der er en medium lang eftersmag på drammen. Afslutningen er præget af en mere markant egetræsnote. Der er en tydelig bitterhed som lægger sig i munden. Bitterheden forekommer en smule mindre efter et par dråber vand er tilsat, men den er stadig tydelig. Vandet giver plads til lidt sødme og vanilje i eftersmagen. Munden tørrer hurtigt ud, og man sidder tilbage med tydelig bitterhed fra fadet på tungespidsen. Der er en fornuftig varme i munden fra den begrænsede alkoholstyrke.

Konklusion:

Dette er en interessant whisky. Om whiskyen er god, det er måske så meget sagt, men oplevelsen som sådan er ganske god. Det er en whisky som fortjener lang tid i glasset, hvorved den stille og roligt åbner sig op, og tilbyder en yderst fornuftig helhedsoplevelse. Jeg ville dog gerne smage en udgave med lidt mere alkoholprocent, lige til at give et ekstra spark. Jeg byttede mig til denne sample, men man kan være heldig at finde den på auktion til mellem  1100,- og 1200,- kroner, og det er den måske ikke værd. Det kostede den ikke da den udkom, og da havde den sikkert et mere interessant prisleje. Når det er sagt, så er den dog lidt ekstra sjov for mig. Whiskyen er destilleret i mit fødeår, og hældt på flaske i min datters fødeår. Det sætter lidt ekstra krydderi på min oplevelse med drammen. Konklusionen på denne anmeldelse af Blair Athol 1973 er, at det er en whisky som fortjener tid, og at den så ender med at blive ganske fornuftig.

3/5 (1)