Redbreast 12 Year Old – lagret på ex-oloroso fad

Redbreast 12 Year Old – irsk julekage

Redbreast 12 Year Old er en irsk whiskey på 40% Vol. Whiskeyen er fremstillet af Redbreast. men er i virkeligheden destilleret af Midleton Distillery, der ligger i Midleton, Irland. Drammen er lavet på single pot stills. Den har lagret 12 år på ex-oloroso sherry fad. Endvidere er den ikke kølefiltreret. Denne sample fik jeg på whiskymessen 2019.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #105

Anmeldelse af Redbreast 12 Year Old

Næse:

Man dufter straks indflydelse fra ex-sherry fad, hvor der er tydelig sødme og frugt aromaer. Det er tørrede frugter som figner og abrikoser. Samtidighed fornemmer man lidt syrlighed fra friske, næsten umodne, frugter. Efter lidt tid i glasset kommer fine nuancer af egetræ, som går over i vanilje, karamel og kaffe. Man mærker ikke de 40% vol alkohol i denne dram.

Redbreast 12 Year Old - Sample

Redbreast 12 Year Old – Sample

Palette:

Man smager straks en god honningsødme når man første gang smager på whiskeyen. Dette erstattes dog straks af tydelige stærke krydderier som peber og muskatnød. Efter et par smagsprøver ændrer drammen karakter, og det er nu de let bitre indtryk som fremkommer. Man smager først kaffe og kakao. Dette går efterhånden over i en smag af mørk og bitter chokolade, men stadig med et sødt strejf af honningen. Alkoholen er ikke tydelig i smagen.

Afslutning:

Der er en medium afslutning på drammen. Den er præget af noter af kaffe og kakao. Der er en god sødme som ligger sig som et lag på tungen. Efterhånden overtager de finere noter af egetræ og vanilje. Man mærker en lille smule stærke krydderier som peber på tungen. Slutteligt tørrer tungen lidt ud, men der er et generelt blødt udtryk.

Hvad siger producenten:

Our signature bottling, full of aroma and flavour, Redbreast 12 Year Old benefits from a strong contribution from distillates which have matured in Oloroso sherry casks, giving it its trademark Christmas cake character.”

Konklusion:

Det er en ganske fin irsk whiskey. Der er en god balance mellem sødme, krydderi og bitre nuancer. Jeg kunne godt ønske, at den havde lidt højere alkoholprocent til at løfte oplevelsen en smule. Drammen kan komme til at virke lidt vandet og tynd i paletten. Jeg tror også afslutningen ville få et gevaldigt løft med lidt højere alkohol procent. Man kan købe en flaske for omkring 500,- kroner, og det mener jeg måske er lige i overkanten, i forhold til det man får for pengene. Har man kun prøvet Tullamore Dew eller Jameson standard udgivelser, så er dette dog et ganske stort skridt op ad kvalitets-stigen. Konklusionen på denne anmeldelse af Redbreast 12 Year Old er, at det er en ganske god irsk whiskey, der har en del at byde på.

3/5 (1)