Caol Ila 2006 12 Year Old – Signatory Vintage 2006/2019

Caol Ila 2006 12 Year Old – Cask Strength Collection

Caol Ila 2006 12 Year Old er en skotsk whisky på 55,9% vol. Whiskyen er produceret af Caol Ila Distillery, der er et af Skotlands destillerier på øen Islay. Whiskyen har udelukkende lagret på to ex-bourbon fad, nemlig fadnummer #311562 og #311563. Spritten er hældt på fadet den 17. december 2006, og aftappet den 20. februar 2019 ved fuld fadstyrke. Dermed er whiskyen 12 år gammel. Flasken er sendt på markedet af den uafhængige aftapper Signatory Vintage, som del i deres serie “Cask Strength Collection”, i 492 eksemplarer. Den er fremstillet uden brug af kølefiltrering, og der er ikke tilsat kunstig farve.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #379

Anmeldelse af Caol Ila 2006 12 Year Old

Næse:

Sødmefuld røg kommer op af glasset som det første. Det minder lidt om røgen fra sød æbletobak til piben. Duften af vanilje og karamel følger hurtigt efter. Der anes en smule egetræsnoter i baggrunden. Når drammen har stået lidt tid i glasset, kommer en snert af citrusfrugt frem fra baggrunden. Når man har smagt på whiskyen, kommer også noter af tropisk frugt som honningmelon og bananer frem. Alkoholen anes kun svagt i duften, og den virker ikke sprittet. Med lidt vand fremkommer lidt honningsødme.

Caol Ila 12 Year Old 2006 - Sample

Caol Ila 12 Year Old 2006 – Sample

Palette:

Alkoholindholdet på 55,9% Vol. er væsentligt mere fremtrædende i smagen, og er meget tydelig, når man smager på whiskyen. Dette nedtones fint med lidt vand, hvorved andre smagsnuancer fint kommer frem. Ganske som i duften er sødmefuld røg dominerende i smagen. Når smagsløgene er tilvænnet røgen, kommer fin smag af tropiske frugter som honningmelon og lidt modne bananer. Der anes kun svagt et strejf af syrlig citrus. Der mærkes stærk peber og lidt chili på tungen. Efter et par nip til drammen bliver vanilje, karamel og egetræ gradvist mere og mere markant. Ligeledes fremkommer en let maritim note, der tilføjer lidt saltet udtryk, ganske som man kender det fra mange Islay whiskyer.

Afslutning:

Der er en lang afslutning på denne whisky. Vanilje og karamel har lagt sig som et fint lag i hele munden. Samtidig bliver de maritime og saltede smagsnoter tydeligere, og mærkes på læberne og siden af tungen. Det stærke peber kommer lejlighedsvist frem og giver prikken på tungen. Honningsødme kommer frem hen imod slutningen, imens egetræ bliver mere markant. Man efterlades med lidt bitterhed og fornemmelse af pibetobak i munden, mens alkoholen giver varme i hele kroppen.

Hvad siger aftapperen:

“07/12/2006 Bottled on: 20/02/2019 Cask No.: 311562 + 311563 1 of 492 Bottles Matured in a Hogshead “

Konklusion:

Dette er en fantastisk whisky. Den indeholder alle elementer som man forventer af en klassisk Islay whisky. Massr af røg, maritime noter, frugtsødme og tydelig påvirkning fra de to ex-bourbon fad. Kombinationen giver en en god whisky oplevelse. Man kan købe en flaske for lige under 750,- kroner, hvis man er heldig at finde en af de kun 492 flasker. For de penge får man til gengæld en 70 cl. flaske, der er aftappet ved cask strength, og er aftappet uden kunstig farve og uden kølefiltrering. Alt sammen ting man som whisky-nørd værdsætter. Den klassiske 12 års aftapning når ikke denne til sokkeholderne. Jeg var heldig at bytte mig til denne sample med en god bekendt, så jeg fik chancen for at smage den. Endnu engang viser det sig at uafhængige aftapninger er værd at kigge efter. Konklusionen på denne anmeldelse af Caol Ila 2006 12 Year Old er, at whiskyen er super god, og langt bedre en den klassiske 12 års udgave de fleste kender.

3.5/5 (2)