Jura Origin – 10 Year Old

Jura Origin – fra Isle of Jura

Jura Origin er en skotsk whisky på 40% Vol. Whiskyen er produceret af Jura Distillery, der er et af de skotske destillerier, som ligger på øerne. Derfor betragtes den som en Island Single Malt whisky. Whiskyen har ligget 10 år i first fill ex-bourbon fad. Whiskyen er kølefiltreret. Denne sample fik jeg som en gratis smagsprøve på whiskymessen 2019.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #77

Anmeldelse af Jura Origin

Næse:

Man dufter først en god frugtsødme. Denne frugtsødme ændrer karakter over i en mere blomster-honning sødme efter lidt tid i glasset. Man kan tydeligt dufte egetræ i drammen. Det frembringer lidt vanilje i aromaen. Man fornemmer en aroma som minder lidt om ingefær i baggrunden. Der er endvidere en meget lille nuance af noget røg. Man mærker ikke alkohol i næsen.

Jura Origin - Sample

Jura Origin – Sample

Palette:

Der er noget mere punch i smagen på trods af de kun 40% vol alkohol. Man mærker et godt brænd i munden, der både stammer fra spritten, men også tydelige noter af stærke krydderier, som peber og kanel. Når smagsløgene har tilpasset sig, så kommer fine nuancer af blomster og frisk frugt. Man fornemmer lidt salt i munden. Tilstedeværelsen af egetræ er ikke så tydelig i paletten som i næsen, og der fornemmes en smule vanilje. Der er ikke røg at finde i paletten. Efter et par smagsprøver er der en let bitter undertone.

Afslutning:

Der er en medium afslutning på drammen. Her er der en god varme fra alkohol og stærke krydderier. Man smager karamel og vanilje. Man fornemmer at honningsødmen lægger sig i munden. Det gør at der faktisk er en ret blød fornemmelse, på trods af det ret hårde indtryk whiskyen gav i smagen. Egetræs smagen bliver tydeligere igen hen mod slutningen, og man sidder med en en fornemmelse af bitterhed på tungen. Det leder tankerne hen på mørk bitter chokolade.

Hvad siger producenten:

“Light and delicate with a warming honey finish. This is where it all started. For us, this whisky signifies the rebirth of the Jura distillery and rebuilding of our community. So it’s fitting that each bottle carries the ancient Celtic symbol for beginnings. “

Konklusion:

Denne whisky generer ikke nogen. Den er ganske fin, men den tilbyder ikke noget ud aver det sædvanlige. Man kan købe den for under 300,- kroner, og det syntes jeg sådan set den er værd. Man får en fin oplevelse til prisen, og den kan sagtens klare sig i forhold til andre i dette prisleje. Vil man prøve en dram fra Island regionen, hvor man oplever et lidt maritimt indtryk, så kan man godt starte her. Der er fin næse, der er godt punch i smagen, med noter af salt, og der er en god blød afslutning, med fin fad indflydelse. Konklusionen på denne anmeldelse af Jura Origin er, at drammen er ganske god til prisen, uden at stille de store krav til nyderen.

3/5 (1)