Tamdhu 10 Year Old – kun på ex-sherry fad

Tamdhu 10 Year Old – sødme og sherry fra Speyside

Tamdhu 10 Year Old er en skotsk whisky på 40% Vol. Whiskyen er fremstillet på Tamdhu Distillery, som er et af de skotske destillerier i Speyside regionen. Denne whisky har udelukkende lagret på ex-oloroso sherry fad, både af amerikansk og europæisk egetræ. Den har modnet igennem 10 år, inden den er hældt på flaske. Den er endvidere flasket med kølefiltrering. Denne sample fik jeg på whiskymessen 2019.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #75

Anmeldelse af Tamdhu 10 Year Old

Næse:

Man dufter straks frugt, når man sniffer til drammen. Det er en blanding af både friske modne frugter, som røde æbler, og tørre frugter som abrikoser og rosiner. Der er en god sødme i udtrykket. Man mærker en lille note af brændt egetræ. Efter lidt tid i glasset mærker man en lidt jordslået duft, og noget som minder om pebermynte fra tandpasta. I baggrunden kommer vanilje og krydderier langsomt frem. Man lægger ikke mærke til de 40% vol alkohol.

Tamdhu 10 Year Old - Sample

Tamdhu 10 Year Old – Sample

Palette:

Her er det igen tørre frugter som abrikoser, dadler og figner som er tydelige. De modne røde æbler er lidt mere i baggrunden i smagen. Der er en god frugtsødme i starten, der dog efter et par smagsprøver, erstattes af en let syrlig smagsnuance. Den lidt jordslåede duft, som var at finde i aromaen, kommer også langsomt frem i paletten. Stille og roligt bliver både vanilje og karamel tydeligere i smagsindtrykket. Alkoholen gør sig heller ikke væsentligt bemærket i smagen.

Afslutning:

Der er en medium lang afslutning på drammen. Der er lidt mere bid i afslutningen, hvor der er en god varme i munden fra alkoholen. Der er tydeligt stærke krydderier på tungen, hvor man mærker ingefær og peber. Der er også tydeligt tilstedeværelse af egetræ, hvor man mærker en let bitter fornemmelse på tungen. Karamel og vanilje bliver tydeligere mod afslutningen, inden munden tørrer en smule ud til sidst.

Hvad siger producenten:

Tamdhu 10 Year Old is the first release in our slowly maturing range of exquisite whiskies. Matured exclusively in sherry oak casks, the finest in the whisky industry, we ensure every drop is as magnificent now as our founders envisioned over a century ago. Finally, 10 long years are required to allow these fine casks to do their work, giving Tamdhu its wondrous natural colour and award-winning quality.”

Konklusion:

Dette er en ganske fin whisky. Ikke at den imponerer specielt meget, men den skuffer sådan set heller ikke. Det er ganske fine nuancer i både aroma, smag og eftersmag. Den adskiller sig dog ikke væsentligt fra andre i prislejet, som er lige omkring 400,- kroner. Ud fra den betragtning er prisen sådan set rimelig. Personligt foretrækker jeg dog en whisky, som skiller sig lidt mere ud fra mængden, og gør det til en lidt større helhedsoplevelse. Konklusionen på denne anmeldelse af Tamdhu 10 Year Old er, at whiskyen sådan set er god nok, men den virker dog lidt anonym i sit udtryk.

3/5 (1)