Tomintoul Peaty Tang – Single Peated Malt Scotch Whisky

Tomintoul Peaty Tang – Ex-bourbon fad

Tomintoul Peaty Tang er en whisky på 40% vol. Whiskyen er produceret på Tomintoul Distillery, der er et af Skotlands destillerier i Speyside området. Whiskyen har modnet på ex-bourbon fad. Det fremgår ikke på flasken, hvor længe whiskyen har lagret på disse fad, og det er derfor en såkaldt NAS aftapning.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #366

Anmeldelse af Tomintoul Peaty Tang

Næse:

Man dufter røgen som det første, når glasset kommer op til næsen. Det er en sødmefuld røg, som den man kender fra sød æbletobak i piben. Når røgen aftager lidt, følges op med sødme fra malt, moden frugter og bær. Der duftes røde æbler, lidt henkogte pærer og skovbær. Efter nogle minutter i glasset kommer lidt vanilje og karamel frem. Ligeledes anes også fjernt et strejf af syrlighed fra citrusfrugter. Alkoholen er ikke af finde i duften.

Tomintoul Peaty Tang - Miniature

Tomintoul Peaty Tang – Miniature

Palette:

Sødmen fra malt, bær og moden frugt smages som det første. I smagen er det også æbler, henkogte pærer og skovbær, der kommer frem. Bærrene er mere fremtrædende i smagen end de søde frugter er. Den søde piberøg følger hurtigt efter, og pakker smagen ind. Efter et par nip af glasset kommer vanilje lidt frem. Ligeledes opfanges lidt syrlighed og bitterhed i baggrunden. De 40% Vol alkohol er ikke at finde i smagen på denne Speyside whisky.

Afslutning:

Der er en kort afslutning på denne whisky. Ganske som i både duft og smag, så er afslutningen også præget af sødme og røg. Frugtsødmen er mere tilbagetrukket i afslutningen, mens vanilje kommer mere frem. Den syrlige note er langt tydeligere i afslutningen, og virker næsten som smagen af lemon. For første gang smages også nu en snert af egetræ mens lidt kanel prikker på tungen. Slutteligt tørrer munden en anelse ud, mens man sidder tilbage med lidt bitterhed, og en let smag af sødmefuld røg.

Hvad siger producenten:

Tomintoul “With A Peaty Tang” has been made with peated malt barley to give it a deep smoky flavour. This makes “Peaty Tang” very unusual, most distilleries in the Speyside region do not use peat.”

Konklusion:

Dette er en nogenlunde whisky. Kan man lide en whisky, hvor sødme og røg er det dominerende, så kan man godt købe denne flaske. Den tilbyder ikke voldsom stor kompleksitet, men stadig en nogenlunde oplevelse. Den lette syrlighed i eftersmagen, er med til at løfte en lidt kedelig whisky et niveau op. Man kan købe en flaske for omkring 350,- kroner. Hvis man lige har startet sin whisky-rejse, og har fået mod på røget whisky, så kan denne aftapning godt være et fint sted at starte. For den mere erfarne whisky-nyder, skal man nok lede andre steder, og jer er tilfreds med, at det kun er en miniature flaske jeg har købt. Konklusionen på denne anmeldelse af Tomintoul Peaty Tang er, at det er en ufarlig røget whisky, der nok egner sig bedst til nybegynderen.

2/5 (1)