Glenlossie 10 Year Old – Flora & Fauna

Glenlossie 10 Year Old – mineralsk dram fra Speyside

Glenlossie 10 Year Old er en skotsk whisky på 43% vol. Glenlossie Distillery er et destillerierne i Speyside regionen. Det er ikke mange officielle aftapninger, der sendes på markedet fra destilleriet. Størstedelen af produktionen benyttes i blended whisky. Denne flaske er med i Diageo’s udgivelser kaldet “Flora & Fauna“. Whiskyen er lagret på ex-bourbon fad, og har modnet 10 år på disse. Whiskyen er desuden kølefiltreret.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #154

Anmeldelse af Glenlossie 10 Year Old

Næse:

Man mærker først en god maltsødme i næsen, når man første gang dufter til glasset. Efter lidt tid ændrer sødmen karakter, til at være mere frugtsødme, som den man kender fra modne æbler. Man mærker ikke de 43% vol alkohol i næsen, men et par dråber vand, åbner op for mere honningsødme. I baggrunden fornemmes svagt lidt blomster-aroma, og en smule som minder om tørt græs. Efter også at have smagt på drammen, så kan man meget svagt fornemme egetræ, samt lidt vanilje og karamel i denne skotske whisky. Der anes måske noget som minder om lidt røg i baggrunden, men det er næsten ikke nævneværdigt.

Glenlossie 10 Year Old - Sample

Glenlossie 10 Year Old – Sample

Palette:

Som i næsen, så er paletten også først præget af maltsødme. Dette ændrer sig hurtigt over at være frugt- og honningsødme. Vanilje og karamel kommer hurtigt frem fra baggrunden, og er markant tydeligere i smagen, end de var i duften. Der er tydelige stærke krydderier på tungen, og man mærker prikken fra peber. Efter et par nip til drammen mærkes en smule syrlighed og bitterhed, som minder lidt om skrællen fra citrusfrugt. Der er let mineralsk fornemmelse i munden, som minder lidt om kridt. Som i næsen, kan man måske mærke en smule røg i munden.

Afslutning:

Der er en medium afslutning på denne single malt whisky. Først er eftersmagen præget at sødme fra frugt og honning. Efterhånden bliver det mineralske udtryk tydeligere, hvilket giver en lidt tør fornemmelse af kridt i munden. Citrusfrugten, som svagt var at finde i paletten, er bliver efterhånden tydeligere og tydeligere. Ligeledes kommer vanilje og karamel også mere frem til sidst i oplevelsen. Bitterheden bliver mere markant til sidst, og man sidder slutteligt med en tør fornemmelse på tungen, samt en fornemmelse af nødder.

Hvad siger producenten:

“Sweet, lightly fruity, well balanced, with just a whiff of smoke.”

Konklusion:

Dette er en ganske fornuftig whisky. Der er god sødme af både malt og frugt, som så mange andre whiskyer fra Speyside. Drammen adskiller sig positivt ved det tydelige mineralske tilsnit. Tankerne ledes hen i retning af skoletiden, når man havde været ved tavlen, og der stadig var kridt-støv på fingrene, når der skulle spises frugt. Man kan købe en flaske for lige omkring 500,- kroner. For de penge, får man en whisky på 43% vol, der er kølefiltreret, og har lagret 10 år. Der er mange andre gode whiskyer i det prisleje, og konkurrencen er hård, og den skiller sig måske ikke helt nok ud fra mængden, til at kunne klare sig. Er man heldig at finde den til under 400,- kroner, så bør man dog købe den. Konklusionen på denne anmeldelse af Glenlossie 10 Year Old Flora & Fauna er, at det er whiskyens svar, på det modne æble, der blev spist med kridt-fingre, da man gik i skole.

4/5 (1)