Solera flaske – uden røg fra Skotland

Solera flaske – den skotske uendelighedsflaske uden røg

Jeg vil forsøge at lave en solera flaske uden røg med single malt whisky fra Skotland. Dette kaldes også eksempelvis infinity bottle eller uendelighdesflaske om man vil.

Solera-metoden er i særdeleshed udbredt indenfor rom, men bruges også indenfor eksempelvis portvin. Det traditionelle solera system er formet som en pyramide, hvor man kan se helt op til 5 eller 6 lag af fad ovenpå hinanden. Oprindeligt er den øverste række den yngste. Efterhånden som englene får sin del, og der aftappes fra det nederste fad, så fyldes tønderne op. Dette gøres fra den ovenfor liggende tønde. På denne måde er der altid en lille procentdel af gamle årgange i tønderne – og således også flaskerne.

 

Solera flaske - Uden røg

Solera flaske – Uden røg

Dette koncept er også overført til whisky, hvor blandt andet Glenfiddich Distillery har en 15 års solera flaske. Jeg vil overføre tanken bag solera systemet til mine whiskyer, og lave en uendelighedsflaske. Så har jeg altid en lille rest tilbage, af de flasker jeg tidligere har haft i min whiskysamling. Udover det sjove i projektet, så er der en sidegevinst i form af. at god whisky har det med at gøre dårlig whisky bedre – det samme princip man ser i blended whisky. På den baggrund har jeg forhåbninger om at dette blive et godt resultat.

Da røg er kendt for at vare dominerende i sit udtryk, har jeg valgt at lave denne solera flaske uden røg. Der er kun er single malt whiskyer helt uden, eller med meget lidt, røg i flasken. Derfor har jeg en selvstændig solera flaske med røg, hvor de medium til kraftigt røgede single malt whiskyer hældes i.

Når en flaske er ved at være tømt, så deler jeg de sidste to dramme mellem uendelighedsflasken og forfatteren, hvilket svarer til omkring to til fem cl. til hver. På listen nedenfor er de nyeste tilføjelser til flasken øverst.

Uendelighedflasken uden røg er opstartet den 15-06-2018

Solera flaske uden røg indeholder: