Benromach 10 Year Old – ex-bourbon og ex-sherry fad

Benromach 10 Year Old – sherry med et strejf at røg

Benromach 10 Year Old er en skotsk whisky på 43% Vol. Whiskyen er fremstillet på Benromach Distillery, som er et af de skotske destillerier i Speyside regionen. I 9 år har en femtedel af whiskyen lagret på ex-sherry fad, og fire femtedele på ex-bourbon fad. Herefter har whiskyen fået en afslutning i 1 år på ex-oloroso sherry fad. Whiskyen har hermed lagret i alt 10 år på disse fad. Den er endvidere flasket uden kølefiltrering. Denne sample fik jeg på whiskymessen 2019.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #86

Anmeldelse af Benromach 10 Year Old

Næse:

Man dufter straks en god malt-sødme i denne dram. Man mærker også lidt prikken i næsen fra de trods alt begrænsede 43% Vol alkohol. Efter lidt tid bliver duften af tørret frugt tydeligere. Her duftes særlig abrikos og svesker. Efterhånden blive aromaen og egetræ tydeligere. En lidt sjov detalje er, at jo længere man sidder med glasset foran næsen, jo mere bliver der plads til en form for friskhed, igennem de ellers lidt mørke indtryk. Man fornemmer her friske og let-syrlige frugter.

Benromach 10 Year Old - Sample

Benromach 10 Year Old – Sample

Palette:

Smagen er også præget af mørke frugter som abrikos og svesker, og malt-sødmen trænger også igennem i paletten. Igen viser den relativt lave alkohol en smule tænder, men ikke så meget, at det bliver dominerende. Sødmen erstattes hurtigt af syrlighed, som man kender fra friske frugter, som syrlige æbler, eller måske endda humle som man kender det fra øl. Der fornemmes lidt stærke krydderier på tungen, hvor kardemomme og kanel er tydelige. Man sidder også med en fornemmelse af salt og let røg på tungen.

Afslutning:

Der er en medium lang afslutning på denne whisky. Eftersmagen er også præget af malt-sødme, som går hand i hånd med syrligheden fra de friske frugter. Efter lidt tid erstattes dette at en smule bitterhed. Der fremkommer fine noter af vanilje og en smule egetræ. Man sidder med lidt prikken på tungen fra syrligheden og lidt stærke krydderier, inden munden slutteligt tørrer en smule ud, og man fornemmer noget som minder lidt om røg i mundhulen.

Hvad siger producenten:

“Savour the succulent mouth coating and taste the toasted malt, delicate peat smoke and lingering sweet sherry… our gorgeous Benromach Speyside style of single malt whisky.

Konklusion:

Dette er en fantastisk god og kompleks whisky. Det er en oplevelse at opleve disse skift mellem sødme og syrlighed. En flaske koster omkring 400,- kroner, hvilket den absolut er værd. Det er ikke helt uden grund at den kendte YouTuber “Ralfy” gav den titlen Whisky of the Year 2014. Om jeg er helt enig med ham ved jeg ikke, men god det er den i hvert fald. Det er en flaske man bør have i sin samling, og en jeg vil anbefale andre at prøve. Konklusionen på denne anmeldelse af Benromach 10 Year Old er, at dette er en fantastisk oplevelse, og den er alle pengene værd.

4/5 (1)