Bruichladdich Octomore 07.1 – Ochdamh-mòr

Bruichladdich Octomore 07.1 – whisky på 5 år med 208 PPM

Bruichladdich Octomore 07.1 er en skotsk whisky på 59,5% Vol. Whiskyen er produceret af Bruichladdich Distillery, beliggende på øen Islay i Skotland. Denne whisky er derfor en Islay single malt. Whiskyen er lagret på amerikanske ex-bourbon fad. Whiskyen er 5 år gammel, og er endvidere ikke kølefiltreret. Whiskyen er kraftigt røget, med imponerende 208 PPM, og er flasket ved fadstyrke.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #58

Anmeldelse af Octomore 07.1

Næse:

Man rammes naturligvis af røg med det samme man dufter til whiskyen. Det er dog ikke en voldsom røg, når man tænker på de 208 PPM. Når man kommer igennem røgsløret er der en god sødme over drammen. Man fornemmer frisk og umoden frugt i baggrunden, der giver et let syrligt tilsnit til aromaen. Efter lidt tid i glasset kan man i baggrunden fornemme lidt kanel og vanilje. Blandingen af duftindtryk leder tankerne hen på ny-tændt pibetobak. Sjovt nok fornemmer man ikke den høje alkoholprocent.

Bruichladdich Octomore 07.1 - Sample

Bruichladdich Octomore 07.1 – Sample

Palette:

Man opfanger først honning- og frugtsødme på tungen. Dette overtages dog umiddelbart efter, af en tydelig røgsmag som hurtigt ruller sig ind over paletten. Man mærker et lille brænd fra alkoholen, men ikke meget når man tænker på at det trods alt er en dram på 59,5% vol alkohol. Når man har fået et par slurke, fremkommer de finere nuancer, og man smager nu frisk frugt og let citrus, der giver en en smule syrlighed. I baggrunden dukker en smule egetræ og vanilje op. Med et par dråber vand åbnes mere op for sødmen i smagsoplevelsen.

Afslutning:

Der er lang og kraftig eftersmag på whiskyen. Det er først her i afslutningen, at den høje alkoholprocent giver lidt bid fra sig. Den giver en god og varmende følelse i munden. Når det er sagt, så er der en generel blød fornemmelse i munden. Det er faktisk de lette og søde smagsnuancer som træder frem. Der er også her friske og syrlige frugter. Samtidig mærker man frugt- og honningsødmen som også var til stede i paletten. I baggrunden er en smule lakrids til stede. Slutteligt tørrer munden lidt ud, og røgen træder igen lidt tydeligere frem, og man sidder tilbage med en fornemmelse af aske i munden.

Hvad siger producenten:

“Each new Octomore generates a huge amount of anticipation and excitement. Connoisseurs of single malts from around the world have created a cult following for the world’s most heavily peated whisky series. For Octomore 07.1 barley harvested from mainland Scotland was peated to 208ppm. Five years in American oak. Bottled at 59.5%. Octomore stands alone.”

Konklusion:

Dette er virkelig en god dram. Når man tænker på at denne whisky er fem år gammel, så har destilleriet virkelig formået at sætte det sammen på en god måde. På trods af høj alkoholprocent på 59,5% vol, og 208 PPM i indhold af røg, så er det faktisk et ganske blødt og blidt utdryk, som gemmer sig bag det voldsomme ydre. Man kan købe en flaske for omkring 1200,- kroner, hvilket kan virke dyrt. Sammenligner man med en anden ung og røget whisky, Stauning Peated, som er i næsten samme prisleje, så er dette efter min mening en bedre dram. Denne sample har jeg fået tilsendt fra youtube kanalen SOWLEG, der også har anmeldt drammen. Konklusionen på denne anmeldelse af Bruichladdich Octomore 07.1 er at det en fantastisk oplevelse, som man bør prøve, hvis man er til røgbomber.

4.5/5 (2)