Bunnahabhain 2009 12 Year Old – Dansk Maltwhisky Akademi 2009/2021

Bunnahabhain 2009 12 Year Old – Ex-bourbon fad

Bunnahabhain 2009 12 Year Old er en whisky på 59,2% Vol. Den er produceret på det skotske destilleri Bunnahabhain Distillery på Islay. Denne flaske er aftappet til medlemmer af Dansk Maltwhisky Akademi i deres serie “Malten”. Det var muligt at købe andele i fadet, da det blev udbudt til salg. Spritten er fremstillet i 2009, hvorefter den har modnet på et ex-bourbon hogshead fad nummer #39 i 12 år. Denne single cask whisky er herefter aftappet den 6/12-2021. Whiskyen er aftappet ved cask strength. Den er ikke tilsat kunstig farve, og den er ikke kølefiltreret. Der aftappet 288 flasker.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #423

Anmeldelse af Bunnahabhain 2009 12 Year Old

Næse:

Næsen rammes først af en let syrlig duft fra umodne bær og frugter. Der duftes grønne æbler, umodne vindruer og stikkelsbær. Der anes en smule nyslået græs og hø. Langsomt kommer sødmen mere frem i drammen. Der duftes sødme fra vanilje og lys karamel. I baggrunden anes svagt lidt egetræ. Ligeledes opfanges svagt en maritim note, der leder tankerne i retning af hav og strand. De 59,2% Vol alkohol fornemmes uden at være sprittet.

Bunnahabhain 2009 12 Year Old

Bunnahabhain 2009 12 Year Old

Palette:

Sødmen er mere markant i smagen end i duften. Der er tydelig sødme fra malt og vanilje, der gradvist bliver mere som karamel og mælkechokolade. Bagved ligger de syrlige noter, der var mest tydelige i duften. Der smages umodne æbler, vindruer og stikkelsbær. Stærk ingefær og friskkværnet peber giver et lille brænd på tungen, der kun forstærkes af alkoholen. En smule vand nedtoner dette, mens sødmen bliver tydeligere.

Afslutning:

Der er en medium afslutning på denne Islay whisky. Sødmen dominerer stadig i eftersmagen. Sødme fra vanilje, karamel og mælkechokolade ligger som et fint lag i munden. Der er en tiltagende bitterhed i afslutningen, og et strejf af egetræ kommer frem. Sammen med en let maritim og saltet note, er det med til at udtørre munden en anelse. Syrligheden fra de umodne bær og frugter er kun momentvis til stede. Man efterlades med varme fra alkoholen, og en smag som minder om den man finder i vaniljekranse.

Konklusion:

Dette er en god whisky. Kombinationen mellem syrlighed og sødme går fint i samspil. Samtidig er der styrke fra peber og ingefær, der sammen med alkoholen løfter oplevelsen. Det hele toppes at med et strejf af noget maritimt, som Islay er så kendt for. Det er en dram, der fortjener noget tid i glasset, og tid til fordybelse. Den er udbudt til salg af private på diverse auktionssider til omkring 450,- kroner. Jeg byttede mig til den for en flaske Ledaig Rioja Cask Fininish, Konklusionen på denne anmeldelse af Bunnahabhain 2009 12 Year Old er, at det er en fin dram, der skal bruges en del tid med, for at vise sit fulde potentiale.

4/5 (1)