Deanston 15 Year Old – Organic Whisky

Deanston 15 Year Old – Limited Release

Deanston 15 Year Old er en whisky på 46,3% Vol. Whiskyen kommer fra det skotske destillery Deanston Distillery i Highland distriktet. Whiskyen har modnet i 15 år på ex-bourbon fad. Råspritten er fremstillet med økologisk kort fra de lokale landmænd i området omkring destilleriet. Aftapningen er udgivet i begrænset oplag, og er derfor en “Limited Release”. Den er fremstillet uden brug af kølefiltrering, og der er ikke tilsat farvestoffer.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #381

Anmeldelse af Deanston 15 Year Old

Næse:

En tydelig duft af vanilje rammer næsen som det første. De følges op med en tydelig duft af maltsødme, der gradvist ændrer karakter, til at bliver mere en sødme man kender fra honning.. Efterhånden kommer lidt lettere noter frem, og der duftes nu grønne æbler og grønne lidt umodne vindruer. I baggrunden opfanges momentvis en snert af citrusfrugter. De 46,3% Vol. alkohol er ikke tydelige i næsen.

Deanston 15 Year Old

Deanston 15 Year Old

Palette:

Ganske som i næsen, så rammes smagsløgene også først af sødme. Også her er det tydelig vaniljesødme, hvor malt- og honningsødme også kommer frem. Der følges hurtigt op med lidt sort pebver, der dog kun er til stede kortvarigt. Efterhånden kommer modne pærer og æbler frem i smagen. Momentvis opfanges en let syrlig note, der leder tankerne i retning af de grønne æbler og vindruer, der også var i duften. Efter et par nip til denne Highland whisky fornemmes lidt egetræ i munden. Alkoholen mærkes, men er ikke voldsom, og vand kan tilsættes efter personlig smag.

Afslutning:

Der er en medium afslutning på drammen. Sødmen dominerer først i eftersmagen. Der er stadig markant vanilje- og honningsødme. Der opleves også en anelse maltsødme. Kombinationen leder tankerne i retning af det man kender i mariekiks. Syrligheden kommer mere frem efterhånden som sødmen klinger af. Der smages igen lidt grønne umodne æbler og vindruer, med et strejf af citrus. Man sidder tilbage med et minde om egetræ, mens lidt stærk peber og alkoholen mærkes på tungen og i svælget.

Hvad siger producenten:

“Our very first Organic Limited Release is smooth and creamy with a malty honeyed spice and a crisp, long lasting oaky finish. “

Konklusion:

Dette er en god whisky. Hvis man kan lide whisky, der med stor tydelighed viser, at den har lagret på et ex-bourbon fad, så er dette den rette whisky. Vanilje dominerer i både duft, smag og eftersmag. Der gives stadig plads til andre indtryk end kun vanilje, hvilket er med til at give en fin dybde og kompleksitet i whiskyen. Man kan købe en flaske for omkring 700,- kroner. Jeg var heldig at finde den på tilbud til omkring 450,- kroner. Til den pris skulle jeg nok have købt en ekstra flaske til min whiskysamling. Konklusionen på denne anmeldelse af Deanston 15 Year Old er, at denne “ex-bourbon bombe”, tilbyder andet end vanilje, og er en fornøjelse at drikke.

4/5 (1)