Follow the treacle trail – SMWS 78.44

Ben Nevis 2010 10 Year Old – SMWS 78.44

Follow the treacle trail SMWS 78.44 er en skotsk whisky på 60.6% Vol. Whiskyen kommer fra Ben Nevis Distillery i Highland regionen. Denne aftapning er udgivet af den uafhængige aftapper The Scotch Malt Whisky Society. Whiskyen har først modnet 6 år på et ex-bourbon fad. Bagefter har den fået en finish på et ristet ex-vin barrique, der har indeholdt rødvin. Råspritten er blevet fremstillet den 28/10-2010, og senere aftappet med en aldersangivelse på 10 år. Whiskyen er flasket uden kunstig farve og uden at benytte kølefiltrerring, Der er et outturn på 259 flasker, der er aftappet ved cask strength.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #347

Anmeldelse af SMWS 78.44

Næse:

Modne frugter og bær kommer op af glasset som det første. Der er tydelige røde æbler og honningmelon, hvor der er lidt søde jordbær og skovbær, der kommer fter . Efter lidt tid i glasset kommer vanilje og lys karamel frem fra baggrunden. De 60.6% Vol alkohol kan godt mærkes i duften, og man kan fordel tilsætte lidt vand. Duften fra de søde bær og vaniljen forstærkes markant med en anelse vand i glasset.

Follow the treacle trail 78.44 - Sample

Follow the treacle trail 78.44 – Sample

Palette:

I smagen har drammen også godt af lidt vand, da alkoholen er ganske tydelig her. Sammen med alkoholen giver stærk kanel et kraftigt første indtryk. Med lidt vand gives bedre plads til de andre smagsindtryk. De søde bær er mest markante i smagen. Der smages jordbær og skovbær. Efter et par nip til denne Highland whisky, kommer lidt mørke smagsnuancer frem. Der smages nu solbær og modne blommer. Ligeledes kommer vanilje og karamel frem fra baggrunden. Egetræ kan lejlighedsvist opfanges i whiskyen.

Afslutning:

Der er en medium afslutning på denne whisky. De mørke bær og frugter er mere fremtrædende i eftersmagen. Solbær og modne blommer, giver sammen med lidt honningsødme, et fint lag i munden. Langsomt tiltager smagen af egetræ, og med sig har det en anelse bitterhed. Vanilje og karamel tiltager igennem eftersmagen, inden man slutteligt efterlades med lidt tørhed i munden, mens lidt kanel opfanges på tungen.

Hvad siger producenten:

Cut grass and hay mixed with toffee apples in a hessian sack as cinnamon dusted scones arrived for cream tea and a glass of port. On the tongue, a barrage of heat fired warning shots across the senses but quickly followed with a fusillade of extreme sweetness as treacle, candyfloss and maple syrup landed onto blackcurrants, mango and lychee. Water turned things a touch more floral and earthy with orchard blossom, Turkish delight and chamomile tea joining marmalade and damp wood. Deeper aromas of tobacco in tea chests and moss-covered logs followed onto the palate with charred oak and mushrooms on a forest floor. After spending six years in an ex-bourbon hogshead this was transferred to a second fill charred red wine barrique for the remainder of its maturation.”

Konklusion:

Dette er en god whisky. Jeg finder det særligt interessant, hvordan næsten er frisk og perlende i næsen, hvorimod der er væsenligt mere tyngde i smag og eftersmag. Det giver whiskyen en god kompleksitet, og gør den til en interessant oplevelse. SMWS har sat den til salg for 750,- kroner, hvis man altså er heldig at få fingrene i en af de kun 259 flasker. Det er en flaske som har ganske meget at byde på, og jeg ville gerne smage den igen, hvis jeg får muligheden. Konklusionen på denne anmeldelse af Ben Nevis 2010 10 Year Old, Follow the treacle trail, SMWS 78.44 er, at variationen mellem friskhed og tyngde, gør whiskyen til en yderst interessant oplevelse.

4/5 (1)