Glenglassaugh Torfa – Richly Peated

Glenglassaugh Torfa – en Highland whisky med røg

Glenglassaugh Torfa er en skotsk whisky på 50% vol. Glenglassaugh Distillery ligger i det skotske højland, og whiskyen er derfor at betragte som en Highland single malt whisky. Whiskyen er lagret på ex-bourbon fad af amerikansk egetræ, Den er med i kerneprodukterne fra destilleriet, men adskiller sig ved at være røget til 20 ppm. Denne whisky er ikke kølefiltreret, og kommer uden aldersangivelse, så der er en såkaldt NAS.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #166

Anmeldelse af Glenglassaugh Torfa

Næse:

Sødmefuld røg kommer som det første op af glasset. Det er ikke røg som man kender det fra Islay whisky. Det er en mere nedtonet og blød røg. Der kommer hurtigt en fin sødme fra modne æbler og pærer frem i glasset. Efter også at have taget et nip af drammen, så fornemmes også en tydelig note fra syrlige citrusfrugter. I baggrunden mærkes lidt vanilje, og en let parfumeret fersken duft. Man mærker ikke de 50% vol i aromaen. Med lidt vand kommer en snert af mint frem.

Glenglassaugh Torfa - Miniature

Glenglassaugh Torfa – Miniature

Palette:

Alkoholen er mere markant i paletten, og giver et kraftigt brænd i munden. Man kan nedjustere dette med vand efter smag og behag. Smagen ændrer ikke væsentligt karakter med vand tilsat. Den søde røgsmag er også ganske tydelig i smagen. Når smagsløgene har justeret sig til røgen, så kommer de søde noter mere frem. Igen er det æbler og en lidt kunstig fersken der kommer frem. Efter et par mundfulde kommer et tydeligt mineralsk præg, som blot bliver mere og mere fremtrædende igennem drammen. Smagen af vanilje ligger hele tiden i baggrunden i denne Highland whisky.

Afslutning:

Der er en medium afslutning på denne whisky. Det lidt tørre og mineralske udtryk, som også var at finde i paletten, går igen i afslutningen. Der mærkes stadig en fin frugtsødme i munden. Smagen af søde frugter ændrer sig gradvist over i en lidt syrlig smag af grapefrugt. I smule bitterhed komme frem på tungen, som tilføjer yderligere tørhed på tungen. Munden er stadig dækket af et fint lag af sødmefuld røg og vanilje efterhånden som den kommer mod slutningen.

Hvad siger producenten:

“Glenglassaugh ‘Torfa’, with its peaty, phenolic nature, is a unique expression, and is quite different to the usual style of whisky produced in the Highlands.”

Konklusion:

Her har vi fat i en ganske interessant skotsk whisky. Der er fin og sødmefyldte røgnoter igennem hele oplevelsen. De overskygger dog ikke de resterende indtryk i drammen, men er blot med til at give den et ekstra lag. Selvom man sværger til røget Islay whisky, så kan man sagtens drikke denne. Selvom røgen er sødmefyldt, så har whiskyen stadig et mineralsk udtryk som også findes i mange Islay single malt. Man kan købe en flaske for omkring 450,- kroner. Til den pris er den ganske konkurrencedygtig med andre røgede whiskyer i prislejet, selvom det stadig er en slat for en NAS udgivelse. Konklusionen på denne anmeldelse af Glenglassaugh Torfa er, at det er godt bud på en røget Highland whisky, som et alternativ til røget Islay whisky.

4.33/5 (3)