Lagavulin 16 Year Old – lækker røg til fornuftig pris

Lagavulin 16 Year Old – en super whisky fra Islay!

Lagavulin 16 Year Old er en skotsk whisky på 43% Vol. Denne whisky er nærmere bestemt fra Islay, og den er flasket på Lagavulin Distillery. Distilleriet er ejet af Diageo. Den er en af de seks whiskyer, der betragtes som “De 6 klassiske single malt whisky fra Skotland“. Whiskyen har lagret 16 år på ex-sherry fad og den er kølefiltreret.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #1

Anmeldelse af Lagavulin 16 Year Old

Næse:

Lagavulin 16 år dufter først og fremmest af røg, røg og atter røg! Når det er så er sagt, så bør man gøre sig selv den tjeneste, at blive ved med at dufte til den. Slyng forsigtigt whiskyen rundt i glasset, og duft igen. Gør det et par gange, og du kommer snart igennem duften af røg. Herefter åbner sig et sandt festfyrværkeri af aroma og duft nuancer op. Pludselig dufter denne dram ikke så røget mere, men mere af sherry- og egetræsfad, Endvidere opfanger man noter af sødme og krydderier som vanilje. Slutteligt fornemmer man også en svag duft af hav, med let saltet aroma.

Lagavulin 16 Year Old

Lagavulin 16 Year Old

Palette:

Når man først smager den, er det ligesom at slikke på en pind, der er faldet ud af bålet – altså ret røget. Men når man smager igen, så sker det samme som med næsen. Der åbner sig et væld af smags nuancer. Inden længe går smagen over i en tydelig smag af hav, eller måske rettere, en båd på havet. Man forestiller sig tjæresmag fra dækket, med salte skumsprøjt fra havet. Inden længe trænger de fine nuancer igennem de mere barske umiddelbare smage, og der opstår fine noter af tørret frugt og sherry, hvilket fuldender en relativt rund smag, på hvad der umiddelbart forekom som en barsk whisky.

Afslutning:

Lagavulin 16 har en fin afslutning med smag af røg, der der fint dæmpes af de 16 år på fad. Der er en fin eftersmag af tørv blandet med vanilje, figner og dadler. Man fornemmer tydeligt smagen af egetræ fra det fad denne whisky har været i. Dette giver en tør, lidt træ-agtig fornemmelse i munden, men stadig en rund og blød afslutning, der giver lyst til mere.

Hvad siger producenten:

“Aged in oak casks for at least sixteen years, this much sought-after single malt has the massive peat-smoke that’s typical of southern Islay – but also offering a dryness that turns it into a truly interesting dram.”

Konklusion:

Lagavulin 16 år Single Islay Malt Whisky er flasket på 43% Vol. Jeg foretrækker at tilsætte et par dråber vand, hvilket virkeligt åbner whiskyen op, så de dybereliggende nuancer, trænger igennem det umiddelbare røgslør man mødes af. Man kan finde Lagavulin 16 til omkring 450,- kroner, hvilket må siges at være en yderst fornuftig pris, for en whisky, der har ligget og hygget sig i 16 år på et egetræsfad på Islay i Skotland. Man får ganske enkelt en fantastisk whisky til prisen. Dette er klart en af de dramme jeg foretrækker at nyde. Denne dram skal ikke tilsættes is, men blot nydes som den er, så man er sikker på at få al den gode aroma og smag ud af denne whisky. Konklusionen på denne anmeldelse af Lagavulin 16 Year Old er, at denne whisky er et must – den skal prøves af alle med interesse for en god dram!

4.5/5 (12)