Royal Lochnagar 12 Year Old – Fin Highlander

Royal Lochnagar 12 Year Old – prisrigtig whisky

Royal Lochnagar 12 Year Old er en single malt whisky på 40% vol. Royal Lochnagar Distillery er et whisky destilleri i Skotland, og det ligger i Highland området. Det er del af spritus-giganten Diageo’s portefølje. Whiskyen har lagret på ex-sherry fad og ex-bourbon. Lagringen har varet i mindst 12 år, og flasken kommer også med denne aldersangivelse. Denne whisky er endvidere kølefiltreret.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #110

Anmeldelse af Royal Lochnagar 12 Year Old

Næse:

Der er først en tydelig maltsødme, når aromaen fra drammen rammer næsen. Man fornemmer tydeligt, at whiskyen har lagret på ex-sherry fad. Der kommer tydelige noter af tørret og sød frugt, som abrikoser og rosiner. Alkoholen stikker lige lidt frem i duft-billedet, men bliver aldrig for dominerende. Efter lidt tid i glasset fornemmes en smule egetræ og vanilje i baggrunden. Den forekommer generelt ret kraftig og voluminøs i duften.

Royal Lochnagar 12 Year Old - Sample

Royal Lochnagar 12 Year Old – Sample

Palette:

Som i duften, er smagen også ganske kraftig i sit udtryk. Der er god power på de 40% vol alkohol, men det bliver ikke for meget, og man behøver ikke tilsætte vand. Man rammes hurtigt af stærke krydderier som kanel og peber på tungen. Dette aftager dog igen relativt hurtigt, og sherry-noterne kommer frem. Igen er det abrikos og rosin som er dominerende. Der kommer også en fin syrlighed og bitterhed frem, som kan minde lidt om den man kender fra citronskal. Der er også en lidt tør fornemmelse i munden.

Afslutning:

Der er en ret lang afslutning på oplevelsen. Som i paletten er der en markant tør fornemmelse på tungen. Man smager fint egetræ og vanilje. Efter lidt tid er der en bitterhed på tungen. Syrligheden som også var i smagen kommer snigende, og bliver mere dominerende hen mod slutningen af oplevelsen. Det hele ebber langsomt ud i en snert af vanilje, og en meget tør tunge. Alkoholen er ikke at finde i eftersmagen.

Hvad siger producenten:

“Subtle and freshly woody, this medium-bodied single malt from forested Royal Deeside is aged for 12 years in oak casks.”

Konklusion:

Her er tale om ganske god whisky. Der er fin kompleksitet, og den er ganske udforende at drikke. Særligt er jeg imponeret over den styrke, og det generelt kraftige udtryk, der er at finde i denne dram. Det er flot af en whisky på kun 40% vol alkohol. Der er desuden et godt sammenspil imellem sødme, bitterhed og syrlighed. Det er ganske flot af en 12 års whisky til omkring 350,- kroner for en flaske. Jeg gav 39,- kroner for denne sample, og den er alle pengene værd. Konklusionen på denne anmeldelse af Royal Lochnagar 12 Year Old er, at det er et yderst interessant bekendtskab, til en ganske fornuftig pris.

4/5 (1)