Speyburn 10 Year Old – frugt, citrus og sødme

Speyburn 10 Year Old – standard flaske fra destilleriet

Speyburn 10 Year Old er en skotsk whisky på 40% Vol. Speyburn Distillery er beliggende i Speyside regionen i Skotland. Destilleriet er ejet af Inver House Distillers. Whiskyen hører til et af destilleriets standard udgivelser. Whiskyen har lagret 10 år på ex-bourbon fad af amerikansk egetræ samt på ex-sherry fad. Whiskyen er ikke kølefiltreret. Den har blandt andet vundet guld ved San Francisco World Spirits Competition

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #69

Anmeldelse af Speyburn 10 Year Old

Næse:

Man dufter straks friske frugter og egetræ. Der er en tydelig duft af friske pærer. Efter lidt tid i glasset bliver en fin note af citrus-frugt tydeligere. Der fremkommer også en duft af blomster og frisk græs frem. Der ligger et fint lag af honningsødme over hele udtrykket. Man mærker ikke de 40% Vol alkohol i næsen, og den har en meget frisk fremtoning.

Speyburn 10 Year Old - Sample

Speyburn 10 Year Old – Sample

Palette:

Smagen er også præget af friske frugter. Her smages igen friske, næsten umodne pærer. Der er er også en fin smag af friske grønne æbler. Også her kommer en hvis form for citrus syrlighed frem, og det minder lidt om umoden ananas. Man mærker lidt prikken på tungen, af en lidt skarp smag af ingefær. Efter et par mundfulde smager man en smule anis, som leder tankerne hen på lakrids.Heller ikke i paletten gør alkoholen så meget for oplevelsen.

Afslutning:

Ingefæren, som kom frem i smagen, er en del tydeligere i eftersmagen. Der er en fint brænd på tungen, som når man har spist frisk-revet ingefær. Efter lidt tid overtager honning- og maltsødme. Langsomt fremkommer her også en note af anis, der følges fint op af lidt vanilje og karamel.

Hvad siger producenten:

Medium bodied with hints of toffee & butterscotch and a long, sweet finish. A global favourite, Speyburn 10 years old is ever the crowd-pleaser.”

Konklusion:

Dette er en frisk dram. Den er ikke voldsomt kompleks, men dens fine syrlighed, sammen med honningsødmen og ingefæren, gør at man sidder med en dejlig frisk fornemmelse i munden. Man kan købe en flaske for omkring 350,- kroner, og det mener jeg bestemt den er værd. Kan man ikke lide de tunge, røgede sherry whiskyer, så kan man sagtens prøve denne dram. Konklusionen på denne anmeldelse af Speyburn 10 Year Old er, at det er et dejligt frisk pust, som er alle pengene værd.

4/5 (1)