Strathmill 12 Year Old – Flora & Fauna

Strathmill 12 Year Old – nedtonet frugtig vanilje dram

Strathmill 12 Year Old er en skotsk whisky på 43% vol. Strathmill Distillery er beliggende i Speyside regionen. Det er udgives kun sjældent officielle aftapninger fra destilleriet. Langt størstedelen af produktionen bruges i blended whisky, blandt andet J & B. Dette er faktisk den eneste destilleri aftapning på markedet, og den er med i Diageo’s serie kaldet “Flora & Fauna“. Whiskyen er lagret på ex-bourbon fad, og har modnet 12 år på disse. Whiskyen er endvidere kølefiltreret.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #149

Anmeldelse af Strathmill 12 Year Old

Næse:

Man mærker først lidt alkohol i næsen, på trods af de kun 43% vol. Fornemmelsen af sprit aftager dog hurtigt, og giver plads til andre aromaer. Et par dråber vand kan også nedtone det en anelse. Der duftes nu en del frugt. Det er ikke en duft man man kender fra friske modne æbler, men mere den man kender fra tørrede pærer og æbler. Det er mere en nedtonet frugtsødme, men stadig tydelig frugtduft. Efter nogle minutter bliver dugten af vanilje tydeligere. Man dufter også en smule mælkechokolade i baggrunden.

Strathmill 12 Year Old - Sample

Strathmill 12 Year Old – Sample

Palette:

Alkoholen, som var tydelig i begyndelsen af næsen, er ikke tydelig i smagen. Man mærker først frugtsødme, når man tager et nip af glasset. Igen er det en nedtonet frugtsødme, som den man kender fra tørret æble og pære. Man mærker lidt syrlighed på tungen, og man smager lidt tørt græs. Man fornemmer lidt friske krydderurter i munden. Der er en smule prikken på tungen fra sort peber. Efter et par mundfulde bliver vanilje og mælkechokolade tydelige i smagen på denne whisky.

Afslutning:

Der er en medium afslutning på drammen. Først er sødmen fint til stede i munden. Dette erstattes hurtigt af en smule bitterhed, hvor der dukker en smule egetræ fra ex-bourbon fadet op i smagen. Bitterheden leder tankerne hen i retning af hasselnødder. Vanilje og mælkechokolade er også fint til stede, inden man sidder tilbage, med lidt bitterhed på tungespidsen.

Hvad siger producenten:

“A smooth, easy drinking all-rounder; good balance of sweet and dry notes and a medium-long finish.”

Konklusion:

Dette er en fin Speyside single malt whisky. Den forekommer generelt nedtonet i sit udtryk, og viser først lidt tænder i afslutningen. Nu er det kun en 3 cl. whisky sample jeg har anmeldt, hvilket naturligvis sætter sin begrænsning på, hvor godt man kan vurdere en whisky. Jeg tror denne dram fortjener, at man smager den mere end en gang. Det giver mulighed for at komme bedre i dybden, med de ting den har at tilbyde. Man kan købe en flaske for lige over 500,- kroner. De penge kunne være givet godt ud for at udforske oplevelsen nærmere. Konklusionen på denne anmeldelse af Strathmill 12 Year Old Flora & Fauna er, at det er ganske interessant dram, som fortjener at man bruger noget tid med den.

4/5 (1)