Tomintoul 14 Year Old – Single Malt Scotch Whisky

Tomintoul 14 Year Old – The Gentle Dram

Tomintoul 14 Year Old er en skotsk whisky på 46% vol. Whiskyen kommer fra Tomintoul Distillery, der ligger i Speyside området. Whiskyen er lagret på ex-bourbon fad i 14 år, inden den efter endt modning, er hældt på flaske. Denne whisky er fremstillet uden brug af kølefiltrering, og der er heller ikke tilsat kunstig farve.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #239

Anmeldelse af Tomintoul 14 Year Old

Næse:

Man dufter modne frugter som det første. Det er en tydelig fornemmelse af modne pærer og søde røde æbler i næsen. Ligeledes er duften af egetræ også tydelig ved første bekendtskab, men dette trænges hurtig i baggrunden af de søde frugter, der hurtigt dominerer hele duftindtrykket. Efter nogle minutter i glasset kommer en fin og let duft af citrusfrugt frem. Der anes en snert af blomster honning i baggrunden. Vanilje, karamel og en duft af peanuts kommer efterhånden mere og mere frem i whiskyen. Man mærker ikke de 46% vol. alkohol i duften.

Tomintoul 14 Year Old - Miniature

Tomintoul 14 Year Old – Miniature

Palette:

Alkoholen er langt mere tydelig i smagen, uden den dog fremtræder sprittet. Vand kan tilsættes efter behov, og et par dråber nedtoner det en anelse. Også i smagen dominerer de søde modne pærer og æbler. Vanilje, karamel og peanuts, der også var at finde i duften, er mere tydelige i paletten. I baggrunden kommer lidt syrlighed og bitterhed frem, som man kender fra citron-skal. Der mærkes en smule stærk ingefær og muskatnød på tungen.

Afslutning:

Der er en medium afslutning på drammen. Sødmen fra de søde frugter hænger godt ved i denne skotske whisky. Syrligheden fra citronen er mere tydelig i afslutningen, men aftager gradvist. Vanilje, mælkechokolade og smagen af peanuts kommer igen i smule frem. Der mærkes momentvis stadig ingefær og muskatnød på tungen. Man efterlades med ae smag af blomster-honning, og en smule varme fra alkoholen.

Hvad siger producenten:

“Pure ingredients and the natural environment add to smooth and mellow character of our award-winning Tomintoul Speyside Glenlivet Single Malt Scotch Whisky, “the gentle dram”. Tomintoul Speyside Glenlivet Single Malt Scotch Whisky Aged 14 Years is a naturally coloured and unchillfiltered expression of our mellow and smooth malt.

Konklusion:

Dette er en god whisky, med en glimrende kompleksitet. Særligt finder jeg kombinationen mellem den klassiske Speyside frugtsødme, og den tydelige tilstedeværelse af peanuts interessant. Det hele får et ekstra løft med god power i både alkohol og lidt stærke krydderier, Man kan købe en flaske for lige under 500,- kroner. For de penge får man en 14 års whisky, der er fremstillet uden kølefiltrering, og uden tilsat farve, der samtidig tilbyder en fantastisk oplevelse. Det er ikke hver dag man finder sådan en dram, og jeg kunne godt overveje en hel flaske ovenpå denne miniature flaske. Konklusionen på denne anmeldelse af Tomintoul 14 Year Old er, at en klassisk Speyside stil, får et interessant twist med peanuts, ingefær og krydderier.

4/5 (1)