Thy Whisky No. 13 – Whisky lagret på Limfjordsporter fad
Thy Whisky No. 13 er en dansk single malt whisky på 51% Vol. Whiskyen er fremstillet af Thy Whisky, og destilleret på Nordisk Brænderi. Whiskyen er lagret på en kombination af ex-bourbon fad, ex-oloroso og ex-PX sherryfad. Den har efterfølgende fået en afslutning i 5 brugte whisky fad, som tidligere har indeholdt Limfjordsporter, fra det lokale bryggeri Thisted Bryghus. Spritten er destilleret fra januar til oktober 2017 på vienna malt, pale malt og bøgerøget malt. Whiskyen er aftappet i oktober 2020, med en aldersangivelse på 3 år. Whiskyen er desuden fremstillet uden kølefiltrering og er økologisk certificeret, samt aftappet uden kunstige farvestoffer. Der er sendt 1825 flasker på markedet. Denne sample var del af en “mad og whisky” smagning på Restaurantskibet Prinses Juliana, hvor Andreas fra Thy Whisky fortalte om deres aftapninger.
Besøg: Producentens hjemmeside og destilleriets hjemmeside
Anmeldelse #326
Anmeldelse af Thy Whisky No. 13
Næse:
Næsen rammes først af tydelig sødme fra malten. Der følges op med sødme fra tørrede frugter, hvor figner og dadler kommer frem. Efter nogle minutter i glasset kommer en let note af mynte frem. I baggrunden fornemmes lidt chokolade og kakao, med en fjern snert af lakrids. Noter som godt kan lede tankerne i retning af øltypen stout. En duft af egetræ bliver gradvist tydeligere, jo længere drammen står i glasset. De 51% Vol alkohol fornemmes, men whiskyen er ikke sprittet.
Palette:
Alkoholen er tydeligere i smagen end i duften, og vand kan tilsættes efter personligt behov. Som i duften er maltsødme også det første som rammer smagsløgene. Der følges hurtigt op med tydelig smag af egetræ. Der følger hurtigt karamel, kakao og vanilje med. I baggrunden findes lidt figner og dadler, som efter et par nip til drammen, bliver en anelse mere fremtrædende. Momentvis opleves lidt stærk mynte på tungen.
Afslutning:
Der er en medium afslutning på denne danske whisky. Smagen af egetræ er ganske tydelig i eftersmagen, og giver en del tørhed i munden. Noterne fra karamel, vanilje og chokolade er tydeligere i afslutningen. Sammen med smagen og tørheden fra egetræ, så minder det om den fornemmelse man får, når man spiser lakridsrod. Lidt sødme fra dadler og figner kommer en anelse frem, inden munden tørrer helt ud. Man efterlades med lidt varme i munden.
Hvad siger producenten:
“Stovt er blandet af et udpluk af vores single malts fra både bourbon, oloroso og PX sherry fade. Som noget nyt er det kommet en lille andel af vores bøgerøgede single malt med i ”vielsen”. Vi har lånt Thisted Bryghus fem af vores whiskytønder, som er blevet brugt til at fadlagre den klassiske Limfjordsporter i et halvt års tid. Derefter har vi brugt tønderne til at give whiskyen et cask-finish, der bidrager med mundfylde og smagsnoter af lakrids og brændt karamel. Resultatet er kavalkade af søde noter af vanilje og tørrede frugter og karamel, egetræ, lakridsrod, støvet korn og en lille snert af sød røg, som kommer i bølger og en eftersmag, der udvikler sig længe. “
Konklusion:
Dette er en ganske glimrende whisky. Min kammerat afholdt arrangementet på Restaurantskibet Prinses Juliana, og forærede mig cirka 1/3 flaske med hjem, så jeg har fået god mulighed for at smage drammen. Jeg er stor fan af Limfjordsporter, så det bliver nærmest ikke bedre, end at de aflagte whiskyfad ryger tilbage til Thisted Bryghus. Her bruges de til fremstilling af deres Limfjordsporter Thy Whisky fad 49. Sådan kører disse fad i ring mellem destilleri og bryggeri, og skaber to fine oplevelser i både øl og whisky. Kombinationen mellem ex-sherry fad, ex-bourbon fad og ex-øl fad giver en fin kompleksitet til denne unge whisky. Man kan købe en flaske for 1000,- kroner, hvis man altså er heldig at finde en af de 1825 flasker til salg. Konklusionen på denne anmeldelse af Thy Whisky No. 13 Stovt er, at man som fan af enten Limfjordporter, Thy whisky eller begge dele, ikke går helt galt i byen med denne danske whisky.