Balmenach 10 Year Old – McGibbon’s Provenance

Balmenach 10 Year Old – Single cask fra Douglas McGibbon & Co.

Balmenach 10 Year Old er en skotsk whisky på 46% vol. Whiskyen er destilleret på  Balmenach Distillery, som er et af de skotske destillerier beliggende i Speyside regionen. Whiskyen er hældt på flaske af den uafhængige aftapper Douglas McGibbon & Co, der er søsterselskab til Douglas Laing & Co. Ltd. Flasken er en del af aftapperens “Provenance” serie. Whiskyen er en single cask whisky fra et genbrugt hogshead fad med kode DMG10721. Den blev destilleret vinteren 2005, og er senere aftappet i foråret 2015 efter mindst 10 år på fad. Whiskyen er ikke tilsat kunstig farve, og er ikke kølefiltreret.

Besøg: Aftapperens hjemmeside

Anmeldelse #134

Anmeldelse af Balmenach 10 Year Old

Næse:

Der kommer først en tydelig aroma fra friske frugter, når man dufter til denne dram. Det er søde, men stadig friske røde æbler og hint af pærer i baggrunden. Efter nogle minutter i glasset kommer en let duft af mandler. Ligeledes begynder en snert af vanilje at kigge lidt frem. Det giver et marcipan-lignende duftindtryk. Man mærker ikke de 46% vol alkohol i næsen. Når man også har smagt på whiskyen, minder duften om den jeg husker fra det mangefarvede viskelæder med frugtduft, som jeg havde tilbage i folkeskolen for snart mange år siden.

Balmenach 10 Year Old - Sample

Balmenach 10 Year Old – Sample

Palette:

Alkoholen viser lidt mere tænder i paletten end i næsen. For at tage det værste bid af tilsættes et par dråber vand. Når spritten er nedtonet lidt smages søde frugter. Drammen bliver nu nærmes blid og blød. Igen er det modne og friske æbler og pærer som dominerer. Ligeledes smages også mandler og vanilje. Efter et par nip af whiskyen, smages lidt stærke krydderier som peber og lidt chili, som igen giver lidt bid.

Afslutning:

Der er en medium afslutning på denne Speyside whisky. Smagen af mandler og vanilje er mest dominerende. Der ligger en let frugtsødme over hele udtrykket, men ikke lige så tydelig som i duft og smag. De stærke krydderier som kiggede frem i paletten er også med i eftersmagen. Der er tydeligt peber på tungen. Der smages en smule egetræ til sidst, inden tungen slutteligt tørrer lidt ud. Der mærkes fint varme fra alkoholen.

Konklusion:

Det er en ligetil og simpel dram vi her har med at gøre. Der er ikke den store kompleksitet eller variation at finde. Den bæres frem af frugtsødme og og styrke fra alkoholen. En flaske kunne købes for lige under 500,- kroner, hvis man finder den på hylden hos sin lokale whisy-pusher. Jeg købte denne sample for 40,- kroner, og oplevelsen står nogenlunde mål med prisen. Pengene havde nok været bedre brugt på en specialøl i samme prisleje, som nok ville give lidt mere valuta for pengene. Konklusionen på denne anmeldelse af Balmenach 10 Year Old er, at denne dram ikke skiller sig specielt ud, og lidt er den bløde mellemvare.

2/5 (1)