Arran 21 Year Old – Limited Edition

Arran 21 Year Old – Den ældste aftapning i 2018

Arran 21 Year Old er en skotsk whisky på 46% Vol. Whiskyen er fremstillet på Arran Distillery på Isle of Arran. Whiskyen er lagret på et mix af de ældste ex-sherry butts fra destilleriet. Den har modnet i mindst 21 år på disse fad. Dette gør også denne udgivelse til den ældste officielle aftapning fra destilleriet på tidspunktet. Der er udgivet 9000 flasker af dette batch fra 2018, som fremgår med “First Release, Limited Edition” på etiketten. Den er sidenhen blevet fast del af destilleriets sortiment. Whiskyen er fremstillet uden kølefiltrering, og den kommer uden tilsat farve. Jeg har byttet mig til denne sample med en god kammerat.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #356

Anmeldelse af Arran 21 Year Old

Næse:

Man dufter straks sødme fra tørrede frugter. Der dugtes abrikoser, svesker og rosiner. Langsomt, men sikkert kommer duften af friske frugter tydeligere og tydeligere frem. Aromaen fra søde røde æbler bliver mest markant. Der fornemmes en lille snert af citrusfrugter i baggrunden. Der en fjern fornemmelse af mørk chokolade i næsen. En smule pebermynte kigger frem ved lejlighed. Man mærker ikke de 46% vol alkohol i næsen på denne skotske whisky.

Arran 21 Year Old - Sample

Arran 21 Year Old – Sample

Palette:

Sødmen er også det første som rammer munden, når man smager på denne dram. Igen er det typisk sherry sødme, hvor der smages tørrede søde frugter som abrikos, rosiner og mandel. Fra baggrunden kommer smagen af friske frugter efterhånden mere frem. Der smages grape-frugt og modne æbler, der giver en blanding af frugtsødme og lidt syrlighed. Der er en smule prikken på tungen fra lidt stærk ingefær og pebermynte. I smagen mærkes også lidt mørk chokolade, der bliver mere fremtrædende efter et par nip til denne single malt whisky.

Afslutning:

Der er en lang eftersmag på whiskyen. Man efterlades i begyndelsen med sødme og syrlighed fra grape-frugt og modne. Efterhånden tager de tørrede frugter over igen, og der smages også her svesker, rosiner og abrikoser. Smagen af chokolade bliver mere fremtrædende. Smagen af egetræ kommer en smule frem i eftersmagen, og der mærkes en anelse tørhed på tungen. Der mærkes en lille bitter note, som leder tankerne hen på kaffe. Man efterlades med en fin varme i munden, og en følelse som når man har spist rosiner.

Hvad siger producenten:

“Our long awaited 21 year-old has now joined our core range of Single Malt whiskies. This is truly the jewel in Arran Single Malt’s crown and is 100% matured in a mix of some of the oldest Sherry Butts from our distillery.”

Konklusion:

Der skal ikke herske tvivl om at dette er en god whisky. Kombinationen mellem de mørke sherry-noter og friske citrusfrugt-noter giver drammen en god dynamik. Det er en whisky man kan bruge lang tid på, når man sidder med den i glasset. Man kan købe en flaske for mellem 1100,- og 1200,- kroner, og det er den bestemt værd. Da jeg var til den årlige julefrokost med metal-bandet Fetus In Fetu, drak guitaristen og jeg omkring en halv flaske. Det var måske i virkeligheden lidt synd, når der i forvejen var hældt godt med øl og snaps under vesten. Jeg fik denne sample med hjem til anmeldelse her på bloggen, så jeg stille og roligt kunne sidde og nyde den. Konklusionen på denne anmeldelse af Arran 21 Year Old er, at det virkelig er en god whisky, både nydt i lystigt lag, men også nydt stille og roligt.

4/5 (1)