Balvenie 12 Year Old – DoubleWood

Balvenie 12 Year Old DoubleWood – ex-bourbon og ex-sherry fad

Balvenie 12 Year Old DoubleWood er en whisky på 40% Vol. Whiskyen er produceret af det skotske destilleri Balvenie Distillery, der ligger i Speyside regionen. Som navnet antyder, er whiskyen modnet i to typer af fad. Den lagres først i 12 år på traditionelle ex-bourbon fad, hvorefter den får en afslutning i 9 måneder på ex-oloroso sherry fad. Whiskyen er fremstillet med brug af kølefiltrering, og der er tilsat kunstig farve.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #269

Anmeldelse af Balvenie 12 Year Old DoubleWood

Næse:

Man dufter straks vanilje- og honningsødme når man første gang sætter næsen til glasset. Der kommer også hurtigt sødme fra tørrede frugter som rosiner og abrikoser frem i aromaen. Efter nogle minutter i glasset kommer en snert af egetræ frem i næsen, og der anes lidt mint. I baggrunden er en svag duft af hasselnødder og mælkechokolade. De 40% vol alkohol er ikke at mærke i duften.

Balvenie DoubleWood 12 Year Old - Miniature

Balvenie DoubleWood 12 Year Old – Miniature

Palette:

De tørrede frugter er mere markante i smagen, og abrikoser og rosiner er med det samme til stede i denne Speyside whisky. Der følges hurtigt op med stærk peber og kanel, som prikker lidt på tungen. Det aftager dog lige så hurtigt som de kom. Der følges op med en let syrlig note, som leder tankerne i retning af citrusfrugter. I kombination med en let bitter note af egetræ, ledes tankerne i retning af revet citron-skal. Fra baggrunden kommer hasselnødder, vanilje og mælkechokolade en anelse frem. Heller ikke i smagen er alkoholen tydelig.

Afslutning:

Der er en kort afslutning på drammen. Maltsødme og sødme fra vanilje og tørrede frugter ligger som et fint tyndt lag i munden. Kanel og peber mærkes en smule i svælget, mens der er mint på spidsen af tungen. Der kommer gradvist flere noter af mælkechokolade, og espresso kaffe frem. Smagen aftager hurtig, om man efterlades med en svag fornemmelse af egetræ og en let bitterhed i munden.

Hvad siger producenten:

“To make The Balvenie DoubleWood, David Stewart MBE takes whisky that has spent at least 12 years in traditional whisky casks, American Oak ex-bourbon barrels and hogsheads, and moves it to Spanish oak ex-Oloroso sherry casks for an additional nine months. The whisky is then transferred to large oak vessels called “tuns” for 3-4 months to allow the whiskies from individual casks to “marry”. “

Konklusion:

Dette er en nogenlunde whisky, der ikke stiller de store krav til nyderen. Der er interessante noter i både, duft, smag og eftersmag, men den mangler stadig lidt, for at komme helt op på øverste hylde. Det er en whisky, hvor alle kan være med. Der er tilpas med smag til at den erfarne drikker godt kan finde den spændende. Samtidig er den tilpas mild og blød, til at den uerfarne ikke bliver skræmt væk. Personligt kunne jeg godt tænke mig at smage en cask strength udgave, da jeg tror at et højere indhold af alkohol kunne løfte oplevelsen en del. Ud fra den betragtning er det som sådan fint, at det kun er en miniature flaske jeg her har anmeldt. Man kan købe en flaske for cirka 400,- kroner, og det virker som en fornuftig pris, for en flaske som mange kan finde fornøjelse i. Konklusionen på denne anmeldelse af Balvenie 12 Year Old DoubleWood er, at det er den bløde mellemvare, men en fin entry-level whisky.

3/5 (1)