Scapa Skiren – The Orcadian fra øen Orkney

Scapa Skiren – frugt, egetræ og marcipan

Scapa Skiren er en whisky på 40% vol. Whiskyen er produceret af Scapa Distillery, der er et skotsk destilleri beliggende på øen Orkney. Whiskyen er derfor en Island single malt whisky. Scapa destilleriet er ejet af Pernord Ricard. Whiskyen er uden aldersangivelse, og er derfor en såkaldt NAS whisky. Whiskyen har lagret i et ukendt antal år på amerikanske first-fill ex-bourbon fad. og er endvidere kølefiltreret. Denne flaske er fra batch no. SK04.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #94

Anmeldelse af Scapa Skiren

Næse:

Man dufter straks frisk frugt som æbler og citrusfrugt i denne dram. Man opfanger dog hurtigt også tydelige noter fra egetræet, der efterfølgende fylder mest i aroma-landskabet. Efter lidt tid med næsen i glasset, så fremkommer en god honningsødme. Når man kommer lidt dybere ned i denne whisky, så opfanger man fjernt små noter af karamel og vanilje fra fadet. Der er dog et generelt blødt og imødekommende duftindtryk. Man mærker ikke de 40% vol. i næsen,

Scapa Skiren

Scapa Skiren

Palette:

Man får straks en silkeblød fornemmelse i munden, der hurtigt giver fine syrlige smagsnuancer af citrusfrugter og umoden frugt. Dette blødes dog op af en fin honningsødme, der lægger sig over smagsindtrykkene. Når man har finjusteret smagsløgene, så kommer en svag smag af vanilje. Det hele pakkes ind i en tydelig tilstedeværelse af egetræ, der sammen med sødmen og vaniljen giver en nærmest kaffe-agtig palette, med en snert af mælkechokolade.

Afslutning:

Eftersmagen er præget af tørhed og bitterhed, men det pakkes fint ind i honningsødme, så det ikke bliver for meget. Der er tydelige nuancer af vanilje og karamel, som stammer fra first-fill ex-bourbon fadene. Man mærker lidt prikken på tungen fra lidt stærke krydderier, som peber og kanel, hvilket er første gang denne ellers blide dram viser lidt tænder. Denne blanding giver efter lidt tid en afslutning som smager lidt af mandler. Dette, sammen med sødmen, leder tankerne hen på marcipan.

Hvad siger producenten:

“Scapa is a surprisingly smooth and honeyed single malt whisky, a unique tasting profile for an island malt.”

Konklusion:

Dette er en god whisky. Man får en ganske fornuftig og kompleks whisky i denne flaske. Særligt er det imponerende, hvor meget egetræet er fremtrædende i en whisky uden aldersangivelse. Det hører til sjældenheder i en NAS whisky som denne. Man kan købe en flaske til omkring 400,- kroner, og det mener jeg bestemt den er værd, selvom man kan få flasker på mellem 10 og 15 år til samme pris. Konklusionen på denne anmeldelse af Scapa Skiren er, at man får en blød og cremet, men stadig udfordrende whisky, med fine noter af egetræ.

3/5 (1)