Bruichladdich Islay Barley 2009 – Unpeated Islay Single Malt Scotch Whisky

Bruichladdich Islay Barley 2009 – ingen røg, men frugter og kage

Bruichladdich Islay Barley 2009 er en skotsk whisky på 50% Vol. Whiskyen er produceret af Bruichladdich Distillery. Som navnet antyder ligger destilleriet på øen Islay. Denne whisky er derfor en Islay single malt. Whiskyen er lagret på ex-bourbon fad. Whiskyen kommer uden aldersangivelse, og er endvidere ikke kølefiltreret. Der er brugt lokal byg til produktion af malten, som navnet på whiskyen også antyder. Byggen er dyrket på gårdene Claggan, Cruach, Island og Mulindry. Whiskyen er uden røg, hvilket er lidt specielt for Islay whisky.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #192

Anmeldelse af Bruichladdich Islay Barley 2009

Næse:

Man får straks en god sødme i næsen når man første gang dufter til denne whisky. Den indeholder 50% Vol alkohol, men det bærer duften overhovedet ikke præg af. Den har et meget mildt udtryk. Duften er præget af tropisk frugter, som ananas og noget som minder om meget moden fersken. Man fornemmer lidt vanilje duft i baggrunden, der kombineret med maltsødme og frugt, godt kan lede tankerne hen på kage. Duften lukker lidt op, når der tilsættes et par dråber vand, hvilket også frembringer lidt egetræ til næsen på whiskyen.

Bruichladdich Islay Barley 2009

Bruichladdich Islay Barley 2009

Palette:

På trods af den ret høje alkoholprocent, så er whiskyen faktisk ganske blød, når den hældes i munden. Man kan dog også her med fordel tilsætte et par dråber vand, så smagsløgene ikke bedøves for meget. Smagen er, ligesom duften, præget af søde tropiske frugter som ananas og meget modne ferskner, Der ligger en fin note af malt i baggrunden, af man fornemmer en smule vanilje fra fadet. Efter et par mundfulde fremtræder tydelig smag af krydderi, som kanel og lidt peber. Også her ledes tankerne hen på krydderkage.

Afslutning:

Eftersmagen er også ganske blød og har medium længde. Sødmen, som er kendetegnene for både duft og smag, klinger ret hurtigt ud. Den erstattes af noter af karamel og vanilje. Efter lidt tid fremkommer fine nuancer af nødder og mandler. Den tropiske frugt anes stadig i baggrunden. Alkoholen er heller ikke tydelig i afslutningen, men den efterlader drikkeren med en fin fornemmelse af varme i munden.

Hvad siger producenten:

“This 2009 vintage was distilled from grain grown in 2008 by Gilbie McCormick of Claggan, Hunter Jackson of  Cruach, Ian McKerrel of  Island and Alastair Torrance from Mulindry. These farms are centrally located on the island, providing a very different terroir to the wild maritime location of our 2007 release from Rockside. The Bruichladdich Islay Barley series celebrates the subtlety of terroir and our commitment to our Islay DNA.”

Konklusion:

Dette er en ganske fornuftig whisky. Den efterlader et godt indtryk, hvor både duft, smag og afslutning går godt i spænd. Den har virkelig en god balance. Man kan købe en flaske for omkring 600,- kroner. Det syntes jeg personligt er lige i overkanten for en whisky uden aldersangivelse. Man kan få andre flasker, som tilbyder mere i dette prisleje. Når det er sagt, så syntes jeg det er spændende af smage en urøget whisky fra Islay, som ellers er bedst kendt for kraftigt røgede whiskyer. Derfor er denne dram som sådan bekendtskabet værd. Konklusionen på denne anmeldelse af Bruichladdich Islay Barley 2009 er, at det er en yderst vel afbalanceret dram, som tilbyder andet end den klassiske Islay røg.

4/5 (1)