Caperdonich 18 Year Old Peated – Small Batch Release

Caperdonich 18 Year Old Peated – Rare Edition

Caperdonich 18 Year Old Peated er en skotsk whisky på 48% Vol. Whiskyen er fremstillet på det nu lukkede Caperdonich Distillery, der var et af de skotske destillerier i Speyside regionen. Den sidste ejer af destilleriet, Pernod Ricard, har via deres brand Chivas Brothers valgt, at sende nogle af det sidste whisky fra destilleriet på gaden. Whiskyen er del af deres serie “The Secret Speyside Collection”. Whiskyen har lagret på ex-bourbon fad i 18 år. Den er endvidere fremstillet uden brug af kølefiltrering. Jeg købte mig to flasker fra batch CP/002 med numrene #32237 og #32280, som er anmeldt her.

Besøg: Aftapperens hjemmeside

Anmeldelse #275

Anmeldelse af Caperdonich 18 Year Old Peated

Næse:

Næsen rammer først af røg, som den man kender fra et bål med helt tørt træ. Røgen fremstår næsten ren og fin, men er stadig ret tydelig. Der gives hurtigt plads til en duft af modne appelsiner. Der anes lidt søde blåbær og skovbær i baggrunden. Der er ligeledes en let aroma fra blomster, der kan fremtræde en anelse parfumeret i begyndelsen. Dette aftager efter nogle minutter i glasset, for til sidst helt at forsvinde. Langsomt kommer noter af karamel og vanilje frem i glasset. De 48% vol. alkohol mærkes ikke i næsen.

Caperdonich 18 Year Old Peated

Caperdonich 18 Year Old Peated

Palette:

Røgen er langt mere markant i smagen, og tankerne ledes næsten i retning af Islay single malt whisky. Ganske som i duften, er det en tør og ren fornemmelse af røg, der også træder frem i smagen. Der følges hurtigt op med modne blåbær og skovbær. Efter et par nip til drammen bliver smagen af modne appelsiner efterhånden mere og mere tydelig. Sammen med bitterhed fra egetræ mindes man om smagen fra revet appelsin-skal. Efterhånden kommer vanilje og karamel en anelse frem, og en smag af bitre mandler anes i baggrunden. Alkoholen er heller ikke tydelig i smagen. Et par dråber vand nedtoner røgen en anelse, og whiskyen fremtræder mere tør end uden vand. Noterne af blomster kigger også frem med lidt vand.

Afslutning:

Der er en medium afslutning på denne whisky fra Skotland. Bitterheden fra egetræ mærkes i munden, mens lidt sort peber momentvis prikker en anelse på tungen. Smagen fra karamel og vanilje fylder en del i afslutningen. Noterne fra søde bær og appelsiner anes kun fjernt i eftersmagen. Hele oplevelsen pakkes ind i en oplevelse af tør røg. Efterhånden som eftersmagen aftager, fremkommer lidt noter af salt på læberne. Kombinationen mellem tør røg, let sødme og salt minder om den man kender i lufttørret røget skinke.

Hvad siger producenten:

“Caperdonich distillery, on the banks of the river Spey is no more. A building opened i 1898 and taken down, brick by brick, in 2011. The single malt is all that remains of the whisky from the “secret well”. Even in its heyday, Caperdonich was a little distillery, making whisky in small batches. Other distilleries grew and grew, but Caperdonich stood firm and true. While the building may be gone, the distiller’s craft lives on. Smoky bonfire comes together with the classic sweet and fruity Speyside style. Matured in American oak barrels, this rare and robust single malt is subtly layered with initial aromas of peat, followed by a taste of apple and brown sugar, gentle ginger and warming orange.

Konklusion:

Dette er en glimrende whisky. Der er god samspil mellem tør røg, søde bær, søde appelsiner og karamel-noter. Det giver en god helhedsoplevelse. Oplevelsen bliver mere speciel når man ved at den kommer fra et af de lukkede skotske destillerier. Nuvel, en flaske koster så også godt og vel 1000,- kroner. Prisen må dog siges at være fair for en whisky på 18 år med 48% vol alkohol, fremstillet uden kølefiltrering og fra et lukket destilleri. Kan man finde en af flaskerne mener jeg bestemt man bør købe den, og jeg er tilfreds med at have en ekstra på lager. Konklusionen på denne anmeldelse af Caperdonich 18 Year Old Peated er, at at den er interessant både som whisky, men også af nostalgiske årsager.

4/5 (1)