Clynelish 10 Year Old – 2008 Vintage

Clynelish 10 Year Old – The Un-chillfiltered Collection

Clynelish 10 Year Old er en skotsk whisky på 46% vol. Whiskyen er fra Clynelish Distillery, der er et af Skotlands destillerier i Highland området. Den er flasket af den uafhængige aftapper Signatory Vintage, og er del af deres “The Un-chillfiltered Colletion”. Aftapningen kommer fra to first-fill ex-bourbon fad med numrene #800146 og #800147. Spritten blev destilleret den 01-03-2008 og sidenhen flasket den 30-11-2018. Selvom flasken kommer uden aldersangivelse, så er den altså over 10 år gammel. Whiskyen er ikke kølefiltreret og uden kunstig farve. Der er produceret i alt 815 flasker.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #137

Anmeldelse af Clynelish 10 Year Old

Næse:

Det første som rammer næsen er en fin malt-sødme. Langsomt erstattes det af sødme, som man kender det fra søde modne æbler. Efter nogle minutter i glasset fremkommer en let syrlig aroma i baggrunden. Efterhånden tager en tydelig duft af vanilje mere og mere over i næsen. Man mærker kun svagt egetræ i duften. Ligeledes gør de 46% vol alkohol ikke meget væsen af sig i denne Highland whisky.

Clynelish 10 Year Old - Sample

Clynelish 10 Year Old – Sample

Palette:

Egetræ er mere markant i smagen, og er faktisk det første man møder, når man tager et nip af denne dram. Smagen af egetræ erstattes dog hurtigt af en god frugtsødme. Igen er det modne røde æbler som dominerer. Efter et par nip af drammen bliver vanilje tydeligere og tydeligere. Der fremkommer en let bitterhed. Kombinationen af sødme, bitterhed og vanilje leder tankerne hen på mælkechokolade. Ganske som i duften fornemmes også her en lille snert af syrlighed. Alkoholen er tydeligere i smagen end i næsen på denne whisky, men den bliver ikke for kraftig, så nedvanding er nødvendig.

Afslutning:

Der er en afslutning på medium varighed i oplevelsen. Vaniljen ligger et godt stykke tid i munden. Frugtsødmen aftager gradvist, og en smule bitterhed tager over på tungen. Man mærker en smule prikken på tungen som fra sort peber, men ikke voldsomt. Der smages næsten lidt mint helt ude på tungespidsen. Munden tørrer slutteligt ud, og man sidder tilbage med et fjernt minde om mælkechokolade og nødder.

Konklusion:

Dette er en god 10 års whisky. Jeg har købt denne sample til 43,- kroner for 3 cl. Hvis man er heldig at finde en af de 815 flasker, så har den været solgt for omkring 400,- kroner for en flaske. Det passer meget godt med niveauet for en whisky med denne alder. Drammen er fint konkurrencedygtig med whisky i tilsvarende prisleje, og med samme alder. Det er altid et lotteri at købe uafhængige whisky aftapninger, men denne dram er en af de bedre. Der er en ganske fin kompleksitet, og der er god indflydelse fra de 10 års lagring. Konklusionen på denne anmeldelse af Clynelish 10 Year Old  er, at det er en yderst fornuftig uafhængig aftapning, som  Signatory Vintage har sendt på markedet med denne dram.

4/5 (1)