Glen Moray Peated – Elgin Classic

Glen Moray Peated – klassisk speyside med et fint røgslør

Glen Moray Peated er en skotsk whisky på 40% Vol. Whiskyen er produceret af Glen Moray Distillery, beliggende i Elgin i Skotland. Destilleriet er et af Skotlands whisky destillerier i Speyside regionen, og det er ejet af det franske La Martiniquaise. Der er ingen aldersangivelse på flasken. Whiskyen har lagret på ex-bourbon fad, og er endvidere kølefiltreret.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #138

Anmeldelse af Glen Moray Peated

Næse:

Der duftes naturligvis røg som det første, når man sætter sit glas op til næsen. Det er ikke en voldsom røg, som er typisk for blandt andet Islay whisky. Det er en mere afdæmpet og fin røg. Langsomt men sikkert kommer der en fin frugtsødme igennem røgen. Der duftes modne æbler. Kombinationen mellem sødme og røg rammer et punkt, hvor de komplementerer hinanden godt. Efter et par nip til whiskyen fornemmes også en smule vanilje og nødder i baggrunden. Alkoholen er ikke tydelig i næsen.

Glen Moray Peated

Glen Moray Peated

Palette:

Igen er røgen det første som kommer frem. Heller ikke i paletten er det den kendte medicinske Islay røg. Derimod er det en mere afdæmpet røg, som man kender fra sin havegrill, når der laves spareribs. Frugtsødmen trænger hurtigt igennem røgen, og giver en god tyngde i smagen. Efter et par mundfulde kommer smagen af nødder og vanilje frem, og begynder at fylde mere og mere. De 40% vol alkohol er ikke af finde i smagen.

Afslutning:

Der er en medium afslutning på denne dram. Eftersmagen er præget af malt- og frugtsødme. Der mærkes fine stærke krydderier på tungen. Der smages peber og kanel. For første gang fornemmes lidt smag fra egetræ, men kun ganske fjernt. Ligeledes ligger en fornemmelse af vanilje i baggrunden. Det hele pakkes ind i tyndt og fint lag af røg, som aldrig tager overhånd i denne Speyside whisky.

Hvad siger producenten:

“The intense and subtly-smoked expression of our Classic Single Malt, this is the perfect easy-drinking introduction to peated whiskies. Matured in ex-bourbon casks for added spiciness.”

Konklusion:

Dette er en god whisky. Den er ikke specielt kompleks eller dyb, men den har stadig en del at tilbyde. Jeg er særligt imponeret over, hvordan røg og sødme går næsten perfekt i harmoni, hvilket gør oplevelsen yderst behagelig. Hvis man ikke tidligere har stiftet bekendtskab med røget whisky, så kan man sagtens starte her. Man kan købe en flaske for lige over 250,- kroner, og den er alle pengene værd. Er man syd for grænsen, kan den findes til under 200,- kroner, og så er det bare at “hamstre” et par flasker. Konklusionen på denne anmeldelse af Glen Moray Peated er, at det er en yderst behagelig dram, og en positiv overraskelse.

4/5 (1)