Deanston 18 Year Old – Bourbon Cask Finish

Deanston 18 Year Old – sød og blød 18 årig

Deanston 18 Year Old er en skotsk whisky på 46,3% Vol. Whiskyen er produceret af Deanston Distillery, beliggende lidt udenfor Stirling i Skotland i Highland regionen. Whiskyen er først lagret på hogshead fad, og herefter på særligt udvalgte amerikanske first fill Kentucky ex-bourbon fad, hvilket jeg formoder mange andre destillerier også vil mene deres fad er. Whiskyen har lagret i 18 år på disse særlige fad. Det forekommer lidt mærkeligt, at det påpeges, at den er afsluttet på ex-bourbon fad. Denne dram er ikke kølefiltreret. Destilleriet kategoriserer den som en “special edition”, med udgivelse en gang årligt.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #71

Anmeldelse af Deanston 18 Year Old

Næse:

Sødme er den umiddelbart dominerende aroma i denne whisky. Det er en god sødme, som man kender fra meget moden, næsten overmoden frugt. Efter nogle minutter i glasset blive egetræ mere tydelig i næsen. Der fremkommer fine toner af malt og tørt græs frem. Når næsen har tilpasset sig, opfanger man en lille smule syrlighed i baggrunden, og man mærker lidt vanilje. De 46,3% vol alkohol lader sig ikke synderligt mærke på duften.

Deanston 18 Year Old - Sample

Deanston 18 Year Old – Sample

Palette:

Alkoholen kommer tydeligere frem i smagen, og det giver drammen lidt bid. Dette erstattes dog hurtigt af sødmen, som også var meget dominerende i duften. Igen er det frugtsødmen som kommer frem. Efter et par smagsprøver træder frugtsødmen lidt i baggrunden, og det er nu mere tydeligt med maltsødme og maltsmag, og man kommer til at tænke på korn og tørt græs. Man mærker svagt lidt krydderier som peber og kanel på tungen.

Afslutning:

Der er en god, lang og varmende afslutning på denne whisky. Eftersmagen er præget af krydderierne, som svagt var til stede i smagen. Der smages peber og kanel. Efter lidt tid ændrer det mere karakter imod karamel og chokolade. Der fornemmes kortvarigt en lidt stærk og skarp smag i baggrunden, som kan minde lidt om ingefær. Sødmen, som man fandt i både næsen og paletten, er kun svagt at finde i afslutningen. Efter nogle minutter kommer der næsten en mint-lignende fornemmelse på tungespidsen.

Hvad siger producenten:

“Quite aromatic, with balanced American oak notes. Floral, malty, grassy, vanilla and honey with hints of tobacco and nutmeg.”

Konklusion:

Dette er en ganske god og kompleks whisky. Den fortjener noget tid i glasset, så den virkelig kan åbne op. Jeg har modtaget denne sample fra youtube kanalen SOWLEG. Desværre er det kun en sample, for jeg mener godt man kunne være tjent med en hel flaske, på trods af prisen på omkring 900,- kroner. Det er en af de whiskyer, som jeg tror udvikler sig over tid i flasken, samtidig med, at man udvikler sig som whisky-drikker. Derfor kunne det være sjovt at følge den igennem en hel flaskes liv, men det er desværre ikke muligt med en sample. Konklusionen på denne anmeldelse af Deanston 18 Year Old er, at det er en god og kompleks whisky, som fortjener at man bruger tid sammen med den.

4/5 (1)