Kilchoman Machir Bay – ex-oloroso og ex-bourbon

Kilchoman Machir Bay – destilleriets flagskib

Kilchoman Machir Bay er en skotsk whisky på 46% Vol. Whiskyen er fremstillet på Kilchoman Distillery, der er et af de skotske destillerier, som ligger på øen Islay. 20% af denne whisky er lagret på ex-oloroso sherry fad, og 80% på first fill ex-bourbon fad. Disse mixes herefter til det endelige resultat. Whiskyen kommer uden aldersangivelse. Den er også flasket uden kølefiltrering. Denne sample købte jeg på whiskymessen 2019. Destilleriet kalder på deres hjemmeside denne dram for “destilleriets flagskib”.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #72

Anmeldelse af Kilchoman Machir Bay

Næse:

Man rammes først af en tydelig og markant tørverøg når man dufter til denne whisky. Efter lidt tid i glasset, og næsen er tilvænnet røgen, så fremkommer fine noter af friske citrusfrugter. Samtidig fornemmer man en god blomstersødme i aromaen. Der fremkommer efterhånden en lidt sjov aroma, som leder mine tanker hen på surmælksprodukter og yoghurt. Man mærker ikke umiddelbart de 46% vol alkohol i duften.

Kilchoman Machir Bay - Sample

Kilchoman Machir Bay – Sample

Palette:

Smagen er også præget af tydelig tørverøg. Igen kommer finere nuancer frem, når smagsløgene er kommet sig over røgen. Også her er der god frugt- og blomstersødme i udtrykket. Tilstedeværelsen af friske citrusfrugter er også tydelig, hvilket giver sig til kende i et lidt syrlig fornemmelse på tungen. Der er et lidt mineral eller kalk-agtigt udtryk over det generelle smagsbillede. Det hele toppes op med en god styrke fra alkoholen,

Afslutning:

Der er en medium afslutning på oplevelsen. Naturligvis er røgen igen tydelig. Dette klinger stille og roligt af, og man mærker for første gang lidt indflydelse fra fadet, Man kan svagt opfange egetræ og vanilje. Det er også her man for første gang opfanger lidt noter af svesker, som peger i retning af lagringen på ex-sherry fad. Syrligheden, man mærkede på tungen i paletten, erstattes af en let bitterhed, som man kender det fra skrællen på en citrusfrugt. Der er en god varme i munden fra alkoholen.

Hvad siger producenten:

“Machir Bay, our signature peated single malt, is a vatting of Kilchoman matured in both bourbon and sherry casks. Named after Islay’s most spectacular beach, the high proportion of bourbon barrels create a distinct balance of classic Islay character and fresh floral complexity.

Konklusion:

Dette er en fornuftig whisky. Den er er ikke kompleks på nogen måde, og den bærer præg af at være en ung whisky. Det giver til gengæld drammen et lidt frisk udtryk. Det bliver spændende at følge dette unge destilleri, når de på at tidspunkt forventeligt begynder at smide nogle flasker med længere lagring på markedet. Man kan købe en flaske for omkring 400,- kroner, og det syntes jeg sådan set den er værd. Man får en fornuftig oplevelse for pengene, uden den imponerer på nogen måder. Sammenligner man med andre whiskyer fra Islay, og i dette prisleje, så kan man få mere kompleksitet andre steder. Konklusionen på denne anmeldelse af Kilchoman Machir Bay er, at man får en ganske fornuftig dram, og det bliver spændende at følge udviklingen af destilleriet.

3/5 (1)