Loch Lomond Inchmoan 12 Year Old – Island Collection

Inchmoan 12 Year Old – Loch Lomond med røg

Loch Lomond Inchmoan 12 Year Old er en skotsk whisky på 46% Vol. Whiskyen er produceret af Loch Lomond Distillery, som er et af Skotlands destillerier i Highland region, hvilket også gør whiskyen til en Highland single malt whisky. Loch Lomond Distillery er ejet af investeringsselskabet Exponent. Whiskyen har lagret 12 år på en blanding af ny-forkullede og genbrugte ex-bourbon fad. og den er desuden ikke kølefiltreret. Whiskyen er en del af destilleriets “Island Collection”, der henviser til øen Luss, i den vestlige del af Loch Lomond søen, hvor der traditionelt blev gravet tørv. Inchmoan er gælisk for “tørve-øen”.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #143

Anmeldelse af Loch Lomond Inchmoan 12 Year Old

Næse:

Der er først en intens røg som rammer næsen. Det er ikke medicinsk røg som man kender det fra Islay whisky. Det er en mere sødmefuld røg, som godt kan minde om røgen fra god pibe-tobak. Når næsen har tilvænnet sig røgen, så kommer tydelige noter af vanilje frem. Langsomt dukker søde æbler og pærer frem fra baggrunden. Der er næsten en duft som minder lidt om lakrids efter noget tid i glasset. De 46% vol alkohol gør ikke meget væsen af sig i næsen, og drammen fremstår næsten blød i sit udtryk.

Inchmoan 12 Year Old

Inchmoan 12 Year Old

Palette:

Smagen er naturligvis også præget af røg. Igen er det en sødmefuld røg, som man kender det fra god pibe-tobak. Der tydelige noter ag modne æbler og pærer i paletten. Efter et par nip til glasset, fornemmes en smule bitterhed i baggrunden, og man får en snert af kaffe i udtrykket. Der smages også tydeligt vanilje fra ex-bourbon fadene, som whiskyen har lagret på. Der mærkes en smule peber på tungespidsen. Man mærker ligeledes en smule varme fra alkoholen i denne Highland whisky.

Afslutning:

Der er en kort afslutning på denne dram. Igen er røgen dominerende, og den lægger sig i hele munden, som når man har taget et sug på en pibe. I baggrunden er vaniljen tydelig, og giver en god fornemmelse i munden. Alkoholen har tilføjet en smule varme, men bliver aldrig dominerende. Fornemmelsen af sød finsk lakrids og kaffe kommer en smule frem, inden munden slutteligt tørrer en smule ud.

Hvad siger producenten:

“Inchmoan 12 Year Old single malt is born from a combination of malt whiskies from our traditional swan neck pot still and our unique straight neck pot still to create unconventional peat caracter with with a lot of depth marrying smoke and spiciness.

Konklusion:

Dette er god skotsk whisky. Kan man lide røg og sødme, så kan man godt lide denne whisky. Den er ikke specielt kompleks, men den virker utroligt indbydende. Røg, sødme og vanilje er virkelig afstemt. Der er en god tyngde i whiskyen, uden den bliver ligeså “tung” som en røget sherry-lagret whisky godt kan blive. Man kan købe en flaske på 70 cl. for lige under 400,- kroner, og det er den bestemt værd. Konklusionen på denne anmeldelse af Loch Lomond Inchmoan 12 Year Old er, at kan man lide sød pibe-tobak, så kan man lide denne dram.

4/5 (1)