Macallan Edition No. 5 – Limited edition

Macallan Edition No. 5 – 2019 release

Macallan Edition No. 5 er en skotsk whisky på 48,5% Vol. Whiskyen er fremstillet af The Macallan Distillery, der er beliggende i Speyside området. Whiskyen er udelukkende modnet i ex-sherry fad af amerikansk egetræ. Der er ikke påført aldersangivelse på flasken. Whiskyen er del i en årlig udgivelse fra destilleriet kaldet “The Edition Series”, og dette er den 5 udgave. Det fremgår at det er en Limited Edition, men der er sendt i alt 26.000 flasker på markedet. Whiskyen er desuden ikke kølefiltreret og uden kunstig farve.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #458

Anmeldelse af Macallan Edition No. 5

Næse:

Man dufter først en tydelig karamelsødme, når næsen første gang sættes til glasset. Hurtigt følger duften af moden frugt efter. Det er en duft man kender fra solmodne, måske endda overmodne, pærer. I baggrunden fornemmes lidt citrusfrugt, med en syrlighed som kendes fra citroner. Efter nogle minutter i glasset kommer vanilje mere og mere frem i aromaen. Man mærker ikke de 48,5% vol alkohol i næsen, og denne skotske whisky, fremtræder meget blid og blød.

Macallan Edition No. 5 - Sample

Macallan Edition No. 5 – Sample

Palette:

Sødmen fra karamel er også tydelig i smagen. Ganske som i duften, smages også søde modne pærer. Der mærkes lidt stærkt på tungen, og smagen af ingefær og muskatnød kommer frem. Der fornemmes en smule egetræ i smagen, og vanilje bliver efterhånden tydeligere. Efter nogle nip af drammen kommer en anelse kanel frem i smagen. Alkoholen er mere markant i smagen end i duften. Vand kan tilsættes hvis det ønskes. Et par dråber vand trækker en let syrlighed og citrusfrugt frem i smagen. Ligeledes bliver smagen af egetræ også tydeligere med lidt vand i drammen.

Afslutning:

Der er en medium afslutning på whiskyen. Igen er sødmen fra karamel tydelig, men det aftager gradvist. Smagen af egetræ bliver efterhånden tydeligere og tydeligere. Smagen af vanilje kommer også mere og mere frem. Smagen fra citrusfrugt er stadig tydelig, og det giver lidt syrlig. Sammen med lidt bitterhed fra egetræ, giver det en fornemmelse i munden, som den man kender fra skallen på citroner. Munden tørrer slutteligt en anelse ud, og man efterlades med et fjernt minde af karamel og mælkechokolade, imens man mærker lidt varme fra alkoholen.

Hvad siger producenten:

The Macallan Edition No. 5 celebrates The Macallan’s extensive natural colour spectrum and the intricate whisky making process, in partnership with masters at the Pantone Color Institute™ to create a unique shade of purple that features on the packaging. ”

Konklusion:

Dette er god whisky. Kan man lide blide og bløde whiskyer med meget karamel, som momentvis giver lidt bid i form af egetræ, citrus og alkohol, så er denne dram et glimrende valg. Man kan købe en flaske for lige omkring 1000,- kroner. Det er mange penge for en whisky uden aldersangivelse, og den lever måske lidt højt på det gode omdømme Macallan Distillery har haft igennem mange år. Jeg vandt dog denne sample i en konkurrence på Instagram, så jeg skulle ikke selv have tegnebogen frem. Jeg havde sikkert også valgt at lægge sådan en sum penge på en Islay whisky i stedet. Konklusionen på denne anmeldelse af Macallan Edition No. 5 er, at whiskyen er god, men det får man også lov at betale en god sum penge for.

4/5 (1)