Mosgaard Peated Young Malt – røg fra Fyn

Mosgaard Peated Young Malt – ikke helt whisky endnu (reklame)

Mosgaard Peated Young Malt er, som navnet antyder, ikke en whisky, men en dansk malt på 48% Vol. Malten er lavet af Mosgaard Whisky A/S i Oure på Fyn. Spiritussen er lagret på små ex-bourbon fad, der er sat sammen til producenten af større ex-bourbon fad. Destilleriet var flinke at sponsorere denne sample, da jeg besøgte deres stand på whiskymessen 2019. Denne young malt er ikke kølefiltreret og kommer uden aldersangivelse.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #53

Anmeldelse af Mosgaard Peated Young Malt

Næse:

Man dufter straks røgen når man sætter næsen hen til glasset. Det er en røg-duft som er meget markant, men stadig ret let i udtrykket, som man kender det fra asken i et bål, der har været udbrændt et par dage. Der er også en god sødme fra malten i duften. De 48% vol alkohol er ikke specielt tydelige, på trods af den unge alder i spritten. Der er ikke noget nævneværdig indflydelse fra fadet at bemærke.

Mosgaard Peated Young Malt - Sample

Mosgaard Peated Young Malt – Sample

Palette:

Der er virkelig meget røg i smagen. Den er væsentligt kraftigere end duften umiddelbart antyder. Denne røg er mere tung, og viser mere tænder. Det er en tyk røg, som man kender det fra brændt tjære eller gummi. Alkoholen er også mere fremtrædende og giver et godt løft til drammen. Under røgen finder man en god frisk sødme, som man kender det fra ny-plukket frugt. Fadet fornemmes svagt i baggrunden, hvor man lige aner lidt noter af vanilje.

Afslutning:

Der er en god lang afslutning på drammen. Afslutningen er også præget af røg. Fadet er mere markant i eftersmagen, hvor vanilje er mere fremtrædende. Man mærker også en god varme fra alkoholen. Eftersmagen klinger langsomt af, og slutter i en fornemmelse af mint på tungespidsen. Fornemmelsen af røg og brændt gummi bliver hængende længe i mundhulen.

Hvad siger producenten:

“Peated Young Malt er baseret på økologisk bygmalt der efter maltning tørres over varme fra lyngtørv (peat) med den karakteristiske tunge tørverøg. Røg niveauet i den færdige Young Malt er 25 ppm.”

Konklusion:

Det er en god dram. Kan man lide røg, så bør man klart prøve at købe en flaske. Flasken kan købes for lige over 500,- kroner. Det er selvfølgelig en del, når det nu ikke engang er whisky endnu. Når det er sagt, så får man altså noget for penge – særligt når man ser på priser, og hvad der ellers udbydes af dansk whisky. Jeg syntes det er et glimrende alternativ til andre danske produkter. Med de indtryk Mosgaard Whisky A/S viser med denne dram, så bliver det virkelig spændende at følge dem de næste år. Konklusionen på denne anmeldelse af Mosgaard Peated Young Malt er, at det er en positiv overraskelse, som lover gode takter for fremtiden.

4/5 (9)