Talisker Distillers Edition – Amoroso cask finish

Talisker Distillers Edition – Destilleret 2007 flasket 2017 TD-S: 5TF

Talisker Distillers Edition er en whisky på 45,8% Vol. Whiskyen kommer fra et af de destillerier i Skotland, som ligger på øerne, nemlig Talisker Distillery på Isle of Skye. Talisker Distillery er ejet af Diageo. Whiskyen er lagret på ex-bourbon fad. Slutteligt har den fået en afslutning i Amoroso ex-sherry fad. Råspritten er destilleret i 2007 og flasket i 2017. Den kommer uden aldersangivelse, men med lidt hovedregning, kan man regne ud, at den er 10 år gammel. Den er endvidere kølefiltreret, og er mærket med koden TD-S: 5TF. Farven er justeret med karamel.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #219

Anmeldelse af Talisker Distillers Edition

Næse:

Næsen mødes først af en aske og røg, som den man kender fra fugtig aske ved bålstedet, dagen efter man haft tændt bålet. Denne duft af aske aftager hurtigt, og giver plads til andet. Der kommer en fin note af moden citrusfrugt frem, Den følges hurtigt op at sødme fra modne æbler og røde bær. Der er en svag note af noget mineralsk og maritimt over duften i denne Island whisky. Efter nogle minutter i glasset kommer lidt vanilje frem. Man mærker ikke de 45,8% alkohol i næsen.

Talisker Distillers Edition

Talisker Distillers Edition

Palette:

Aske og røg er, ganske som i duften, det første man stifter bekendtskab med. Hurtigt følges op med stærke krydderier som peber og chili. Det hele får et ekstra løft af alkoholen, der dog aldrig bliver sprittet. Når det første spark er aftaget, gøres der plads til de lettere smagsnoter. Der kommer nu søde modne frugter og røde bær frem i paletten. Bagved ligger en snert af syrlighed fra citrusfrugter, som af og til kigger frem. Samtidig er en snert af sødmefuld appelsin momentvis at finde. Der smages også en smule vanilje og karamel.

Afslutning:

Der er en medium afslutning på whiskyen. Sødmen fra modne frugter og bær er mere tydelig i eftersmagen. Dette aftager gradvist, og der gøres plads til mere vanilje og karamel. Den maritime og mineralske note, der også var at finde i duften, kommer mere frem i eftersmagen, og giver en næsten let-saltet udtryk på læberne. Peber og chili prikker stadig en anelse på tungen. Hele afslutningen pakkes ind i en fornemmelse af let aske og røg. Man efterlades med en lidt tør fornemmelse og et fjernt minde om egetræ i munden.

Hvad siger producenten:

“The Distillers Edition of Talisker is richer than the regular bottling, wonderfully rounded and double-matured in ex-Amoroso casks with luscious, fruity sweetness that perfectly complements the crisp, dry peat-smoke and familiar pepperiness of Talisker.”

Konklusion:

Dette er en glimrende whisky, der er lige et lille nyk bedre end den klassiske Talisker 10 Year Old. Der tillægges lige et ekstra lag af indtryk ved afslutningen på Amoroso fadene. Særligt finder jeg de modne bær interessant, hvilket jeg ikke kan finde i den gamle klassiker. Man kan købe en flaske for omkring 550,- kroner, hvilket er en slat mere end den oprindelige aftapning. Jeg var heldig at finde den på tilbud i Superbrugsen til 299,- kroner. Til den pris er det virkelig et fund. Konklusionen på denne anmeldelse af Talisker Distillers Edition er, at Amoroso cask finish løfter en i forvejen god whisky til et endnu højere niveau.

4/5 (1)