Isfjord #1 – Premium Arctic Single Malt Whisky

Isfjord #1 – Dansk whisky med Grønlandsk vand

Isfjord #1 er en dansk single malt whisky på 42% Vol. Whiskyen er udgivet af Isfjord, som har en række produkter lavet med vand fra den grønlandske indlandsis. Whiskyen er dog destilleret på Braunstein Distiilery, Denne udgave har lagret på spanske ex-oloroso fad i omkring 8 til 9 år, men kommer som sådan uden aldersangivelse på flasken. Efter endt lagring nedvandes whiskyen fra fadstyrke med smeltet indlandsis til den når 42% Vol. Whiskyen har vundet flere medaljer ved internationale mesterskaber. Whiskyen er endvidere ikke kølefiltreret. Jeg har fået flaske #142, der er flasket i marts 2017.

Besøg: Producentens hjemmeside

Anmeldelse #132

Anmeldelse af Isfjord #1

Næse:

Det er en blid og blød fornemmelse som rammer næsen ved første duft. Man mærker sødme fra næsten overmodne frugter. Bagved fornemmer man tørret frugt som rosiner og svesker. Efter lidt tid i glasset fremkommer svage duftnuancer af nødder, marcipan og vanilje. Disse indtryk bliver tydeligere, jo længere tid man har den til at stå i glasset. Der ligger et fint og tyndt lag af egetræ over hele duftindtrykket. Man mærker ikke nævneværdig alkohol i næsen.

Isfjord #1

Isfjord #1

Palette:

På trods af den kun 42% vol., så er alkoholen ret markant som det første i munden. Man kan derfor med fordel tilsætte et par dråber vand, som fint bløder paletten lidt op. Dette alkohol brænd aftager desuden når flasken har været åbnet nogle måneder. Der fremkommer tydelig sødme fra moden frugt. Samtidig smager man mørk tørret frugt som rosiner, svesker og abrikos. Efter et par smagsprøver fremkommer nødder og marcipan, som også var til stede i duften. I baggrunden fornemmes en svag syrlighed og bitterhed. Når man har stiftet bekendtskab med drammen et par gange, og er kommet lidt ned i flasken, så så fremkommer noter af noget som minder om lakrids.

Afslutning:

Der er en medium lang eftersmag på denne whisky. Som i både aroma og smag, så er afslutningen også præget af sødme, nødder og mørk frugt. Hvis man ikke har nedvandet sin dram, så breder sig en varme i munden, som kommer fra alkoholen. Med lidt vand er oplevelsen mere blid og blød. Efter lidt tid er vanilje-smagen ret tydelig, hvilket runder oplevelsen god af. Syrlighed og bitterhed, der også var til stede i smagen, findes kun som et lille strejf bagerst på tungen.

Hvad siger producenten:

“When the whisky is ready after 8-9 years of maturing in the casks, we blend the cask strength whisky with the pure and exclusive water from the Greenland ice cap to an alcohol % of 42%. As applies to all Isfjord products, this pure and smooth water ensures a unique whisky.

Konklusion:

Dette er en glimrende whisky, det skal der ikke herske tvivl om. Når man ser bort fra lidt brænd fra alkoholen, som dæmpes fint med lidt vand, så er dette en blid og blød oplevelse. Om det skyldes indlandsisen som er tilsat tør jeg ikke svare på. Man kan købe en flaske for omkring 900,- kroner, hvilket er nærmest standard pris for dansk whisky med lidt alder. Det lyder dyrt, men sammenligner man med udvalget af dansk whisky, så klarer den sig rigtig godt. Jeg arbejder med Grønland i mit private hverv, hvilket også gør denne lidt ekstra spændende for mig. Konklusionen på denne anmeldelse af Isfjord #1 er, at vi er oppe i toppen af, hvad dansk whisky kan tilbyde.

4/5 (1)