Amrut Peated – Indian Single Malt Whisky

Amrut Peated – Indisk røget whisky

Amrut Peated er en whisky på 46% Vol. Whiskyen er produceret af det indiske destilleri Amrut Distilleries Ltd, beliggende i Bangalore. Whiskyen er lagret på traditionelle ex-bourbon egetræsfad. Det oplyses ikke, hvor længe whiskyen har modnet på disse fad, så whiskyen er en såkaldt NAS, der kommer uden aldersangivelse. Whiskyen er desuden ikke kølefiltreret. Denne miniature flaske er fra Batch #69 Juni 2017.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #183

Anmeldelse af Amrut Peated

Næse:

Der duftes først røg. Det er ikke medicinsk røg, som man kender det fra mange Islay single malt whiskyer. Det er mere røg som man kender det fra røget kød, hvor noten er mere tilbagetrukket. Der duftes malt og korn, som minder om den man kender fra nyslået hø. Der kommer efterhånden vanilje og kanel frem i duften. Efter nogle minutter i glasset kommer en fin duft af honning frem fra baggrunden. Der er lejlighedsvist et snert af mint i næsen. Man mærker ikke de 46% vol alkohol i næsen.

Amrut Peated - Miniature

Amrut Peated – Miniature

Palette:

Røgen er det første der rammer, når der smages på drammen første gang. Røgen er langt mere markant i smagen end den er i duften. Det er nu røg som kendes fra et bål, med helt tørt træ. Der følges hurtigt op med tydelig sødme fra honning. Ligeledes er der hurtigt stærke krydderier på tungen. Der smages kanel og peber i denne single malt whisky. Efter et par nip af whiskyen, kommer lidt noter af frugt-the frem. Vanilje kommer ligeledes frem efter et par smagsprøver. Også i smagen kigger mint momentvis frem. Der mærkes varme fra alkoholen, men den er ikke sprittet.

Afslutning:

Der er en medium afslutning på whiskyen. I begyndelsen er røgen tydelig, men den aftager ganske hurtigt. Smagen af egetræ bliver gradvist tydeligere og tydeligere. Der mærkes lidt frisk mint i munden. Samtidig mærkes stadig lidt kanel og peber på tungen. Det hele pakkes ind i en fin honningsødme. Slutteligt tørrer munden en anelse ud, og man efterlades med et minde om vanilje og karamel. Man stadig mærke varme fra alkohol og stærke krydderier, mens man sidder med en følelse af aske i munden.

Hvad siger producenten:

“Despite the nose, the immediate sensation is one of being caressed by molassed sugar and then a ratching up of the peat notes. As they get more forceful, so the experience becomes that little bit drier and spicier, though not without the molasses refusing to give way.”

Konklusion:

Her har vi fat i en god whisky, uden den på nogen måde skiller sig væsentligt ud. Kan man lide røget whisky, så er den særdeles fin, da røgen er det bærende element. Der mangler måske lidt dybde og kompleksitet for at blive helt godt. Ma kan købe en flaske for omkring 450,- kroner. For det beløb kan man også købe meget godt røget whisky fra Skotlands destillerier. Når det er sagt, så er det altid spændende at smage whisky fra andre lande, end dem man plejer at købe whisky fra. Ud fra den betragtning, er jeg meget tilfreds med, at det kun er en miniature flaske jeg har købt. Konklusionen på denne anmeldelse af Amrut Peated er, at den ikke har meget mere end røgen at byde på, men stadig er et bekendtskab værd.

3/5 (1)