Ardmore Traditional Peated – svagt røget Highland whisky

Ardmore Traditional Peated – en Travel Exclusive

Ardmore Traditional Peated er en skotsk whisky på 40% Vol. Ardmore Distillery er beliggende i det skotske højland, og whiskyen betragtes derfor som en Highland single malt whisky. Destilleriet er ejet af Beam Suntory. Whiskyen er lagret i ex-bourbon fad og quarter cask fad for hurtigere modning. Den er endvidere uden aldersangivelse, og den er kølefiltreret. Ardmore Traditional Peated er en såkaldt “Travel Exclusive” flasket specielt med henblik på salg i lufthavne.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #47

Anmeldelse af Ardmore Traditional Peated

Næse:

Man rammes straks af røg i næsen. Dog ikke så kraftigt som man kender det fra eksempelvis Islay whisky. Det minder mere om en let tilstedeværelse af et bål i nærheden. På trods af de kun 40% Vol forekommer aromaen lidt sprittet. Når man først er igennem røg og sprit, så opfanger man vanilje, en let frugtsødme og en snert af krydderier. Man opfanger en lille smule karamel-sødme efter et stykke tid i glaset.

Ardmore Traditional Peated

Ardmore Traditional Peated

Palette:

Paletten er også præget af denne lette røg, som man kender fra bålet i haven. Igen fremkommer tydelige toner af krydderier, når man kommer igennem det trods alt relativt lette røgslør. Man kan tydeligt smage vanilje og krydderier, som man kender det fra egetræ, og som oftest er fremkommer hurtigere, når whiskyen lagres i quarter casks, som i dette tilfælde. Der er også her en let frugtsødme og antydning af karamel. Den forekommer dog lidt tynd i smagen.

Afslutning:

Der er ikke den helt store afslutning på denne dram. Man opfanger dog de samme noter og nuancer som både i næsen og paletten. Det drejer sig om let røg, krydderier, vanilje, og en smule karamel lignende sødme. Det hele klinger dog hurtigt af, og går over i en fornemmelse af tørhed i munden. Det indbyder dog til at man lige tager en mundfuld mere.

Hvad siger producenten:

“A Travel Retail exclusive, The Ardmore® Tradition is a taste of history itself, journeying back to a time when most Highland distilleries dried their barley with the sweet smoke of local Highland peat. Double matured in oak barrels then smaller Quarter Casks, The Ardmore® Tradition is a full and rich liquid, with unique Highland peat smoke flavours.”

Konklusion:

Ardmore Traditional Peated i denne “Travel Exclusive” udgave er ikke specielt imponerende. Den mangler noget bund, fylde og styrke før den virkelig kunne blive god. Den er til gengæld en god whisky, at sidde og drikke en hel aften, hvor man stille og roligt sidder og sipper af glasset, og når det er tømt, så hælder man en ny dram op. Når det er sagt, så er prisen på omkring 300,- kroner for en liter i lufthavnen, hele oplevelsen værd. Her får man trods alt en relativt god “value for money” i denne whisky. Interessant nok forsvinder røgen en smule, når flasken har været åbnet i noget tid, hvorefter karamel og frugtsødme træder mere frem. Konklusionen på denne anmeldelse af Ardmore Traditional Peated er, at det er en lidt tynd og mangelfuld whisky, men til prisen er den faktisk ganske fornuftig.

2/5 (1)