Dailuaine 2004 – The First Editions

Dailuaine 2004 – 12 år på ex-sherry fad

Dailuaine 2004 er en skotsk whisky på 46% vol. flasket af Hunter Laing & co. som en del af deres serie “The First Editions”. Whiskyen kommer fra Dailuaine Distillery, som er et af de destillerier i Skotland, der ligger i Speyside området. Whiskyen er en single cask udgivelse, der er lagret på et ex-sherry butt fad. Fadet har referencenummer HL13008, og flasken har kode L16 305 PB EDI 0196. Indholdet i flasken er destilleret i 2004 og hældt på flaske i 2016. På flasken fremgår også alderen 12 år. Der er produceret i alt 818 flasker, og whiskyen er ikke kølefiltreret. Den er købt i The Whisky Shop i Paris, og min kone gav mig den i fødselsdagsgave.

Besøg: Producentens hjemmeside

Anmeldelse #164

Anmeldelse af Dailuaine 2004

Næse:

Man mødes at en tydelig vinøs og syrlig duft, når man sætter glasset op til næsen første gang. Det minder lidt om den duft man kender fra syrlig hvidvin. Når drammen har stået et par minutter, og lige får lov til at åbne op, så nedtones syrligheden en del, men er stadig til stede.Der duftes nu også friskslået græs og lidt fyrnåle. Man mærker ikke de 46% vol alkohol i næsen. Hvis man tilsætter et par dråber vand, så fornemmes svagt lidt ananas i aromaen på denne Speyside single malt whisky.

Dailuaine 2004

Dailuaine 2004

Palette:

Syrligheden er også tydelig i smagen. Igen er det en vinøs syrlighed, som minder om den man kender fra hvidvin. Når smagsløgene har tilvænnet sig, så kommer der en smag af friske, umodne æbler. Der fornemmes lidt tropisk frugt, som ananas og fersken i baggrunden. Der er en smag af ingefær, som også giver prikken på tungen. I baggrunden ligger en lidt mørkere smagsnuance, hvor der smages en smule kaffe og mørk chokolade. Sødmen bliver tydeligere når drammen har stået noget tid i glasset, og får lov at åbne lidt op. Der er en smule bitterhed på tungen, der giver et indtryk, som når man har spist hasselnødder. Alkoholen er en smule tydeligere i paletten, og vand kan tilsættes uden den store betydning.

Afslutning:

Der er en medium afslutning på denne whisky. Eftersmagen er i starten præget af bitterheden, som også var at finde i paletten. Man sidder med en fornemmelse som når man har spist hasselnødder. Langsomt kommer de mørke smagsnuancer frem. Der smages lidt mørk chokolade og kaffe. Det er stadig lidt prikken på tungen fra stærk ingefær og lidt peber, der aftager efterhånden. Slutteligt sidder man tilbage med lidt frugtsødme i munden, inden den tørrer en anelse ud til sidst, og en snert af egetræ efterlades.

Hvad siger producenten:

“A nose of caramel, gentle herbs and dry tea. The palate is sweet and slightly peppery, with notes of orange blossom and dried fruit. The finish is medium lenght, with spicy oak notes.”

Konklusion:

Dette er en nogenlunde whisky. Den imponerer ikke specielt, men den er til gengæld heller ikke decideret dårlig. Hvis man er til whisky, som virker ung og frisk i sit udtryk, så er kan denne godt anbefales. Hvis man forventer lidt mere mørke noter fra ex-sherry fadet, så vil man nok blive en smule skuffet, da det kun er svagt til stede i denne dram. Det skal retfærdigvis siges, at drammen bliver bedre, efterhånden som man kommer ned iflasken. Min kone gav 85,- euro, eller cirka 650,- kroner for flasken. Det er nok lige i overkanten for denne dram. Der kan købes bedre whisky i dette prisleje. Når det er sagt, så er det altid sjovt at smage whisky fra destillerier, hvor det er svært at finde aftapninger fra. Konklusionen på denne anmeldelse af Dailuaine 2004 er, at kan man lide ung og frisk whisky, så er dette et spændende bud.

3/5 (1)