Edradour 10 Year Old – Distillery Edition

Edradour 10 Year Old – Ex-oloroso og ex-bourbon fad

Edradour 10 Year Old er en skotsk whisky på 40% Vol. Whiskyen er produceret af Edradour Distillery, der er et af de destillerier i Skotland, som ligger i Highland området. Whiskyen er en af destilleriets kerne-produkter, og har været i produktion i omkring 150 år. Denne whisky har lagret på en kombination af ex-oloroso sherry fad og ex-bourbon fad. Whiskyen har lagret mindst 10 år på disse fad, og er desuden kølefiltreret.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #383

Anmeldelse af Edradour 10 Year Old

Næse:

Først duftes søde modne æbler og sød blomster honning. Dette trænges hurtigt i baggrunden. Hereefter kommer mørkere noter frem. Der duftes svesker og tørrede abrikoser. Sødmen minder lidt em sød pibetobak. Der er en let tilsstedeværelse af egetræ i baggrunden, som giver et strejf af vanilje. Kombinationen leder tankerne i retning af det man kender fra marcipan. Alkoholen er ikke tydelig i duften.

Edradour 10 Year Old - Miniature

Edradour 10 Year Old – Miniature

Palette:

Der smages først lidt sort peber og kanel, der prikker på tungen, som hurtigt aftager igen. Tørrede søde frugter kommer herefter hurtgt frem. Som i duften er tørrede abrikoser og svesker tydelige. Sammen med egetræ ledes tankerne også her i retning af marcipan. Efter et par nip til drammen bliver egetræ gradvist tydeligere, og en let bitterhed opstår. Heller ikke i smagen er de 40% Vol alkohol tydelige.

Afslutning:

Der er en kort afslutning på denne whisky. Biotterheden fra egetræ sidder på tungen, og giver en del tørhed. Der opfanges stadig abrikoser og svesker i munden, der dog hurtigt er væk igen, Momentvis mindes man om peber og kanel, der giver lidt varme på tungen. Man efterlades med en fonemmelse af mælkechokolade og lidt kaffe i munden.

Hvad siger producenten:

“The ten year old Edradour is handmade and one of the last Single Malt Whiskies from a traditional farm distillery still in production today. The methods of production remain virtually unchanged in the last 150 years and are only just capable of commercial quantities. Indeed Edradour Distillery makes as much whisky in a year as most distilleries produce in a week. A rare pleasure for a fortunate few.”

Konklusion:

Dette er en fin whisky. Kan man lide en dram, der er let at drikke, men stadig har ganske god kompleksitet, så er dette et godt bud på et godt køb. Man kan finde en flaske for omkring 400,- kroner. For de penge får man en whisky, hvor de både nybegynderen og den mere erfarne whisky-drikker kan få en fin oplevelse. Jeg smagte drammen hos en ven i begyndelsen af min whisky rejse, og var meget imponeret over whiskyen på tidspunktet. Her nogle år senere har jeg så smagt denne miniature flaske, og den forekommer mere spinkel i sit udtryk. Jeg ville gerne smage den med en højere alkohol procent, hvilket sikkert ville give drammen et gevaldigt løft. Konklusionen på denne anmeldelse af Edradour 10 Year Old er, at det er ganske fornuftig dram, som de fleste vil finde fornøjelse i.

3/5 (1)