Clynelish 14 Year Old – Single Malt Scotch Whisky

Clynelish 14 Year Old – Coastal Highland

Clynelish 14 Year Old er en whisky på 46% vol. Whiskyen kommer fra Clynelish Distillery, som er et af Skotlands destillerier beliggende i Highland området. Whiskyen har modnet på ex-boubon fad. Der er rygter på internettet, at en lille brøkdel af fadene i mixet er ex-sherry fad, men det kan ikke bekræftes. Det er dog sikkert at lagringen har foregået i mindst 14 år, da det fremgår af indpakningen. Det fremgår ligeledes af indpakningen, at der er tilsat kunstig farve. Det en generel antagelse at whiskyen er fremstillet uden brug af kølefiltrering, men det er ikke at læse på flasken.

Besøg: Destilleriets hjemmeside

Anmeldelse #384

Anmeldelse af Clynelish 14 Year Old

Næse:

Sødmefulde frugter kommer op af glasset som det første. Der duftes pærer og røde, modne æbler. Efterhånden kommer noter fra mandariner og solmodne appelsiner mere frem, sammen med en fin duft af ananas.. Når drammen har stået nogle minutter i glassset kommer lidt honningsødme ligeledes frem. Momentvis opfanges en let mineralsk note, smom man kender fra kalk eller flintesten. Ligeledes dukker et fjernt strejf af røg også lejlighedsvist op. Alkoholen er ikke tydelig i duften.

Clynelish 14 Year Old

Clynelish 14 Year Old

Palette:

Sødmen fra honning er frt første man smager i denne Highland whisky. Der følges hurtigt op med sødme fra ananas og de søde appelsiner og mandariner. De mineralske noter fra kalk og flintesten er mere markante i smagen, end de var i duften, og giver et en let tørhed i munden. I baggrunden smages lidt modne æbler og pærer. Efter et par nip til drammen, kommer en let syrlighed frem i smagen, der blot forstærker fornemmelsen af citrusfrugter. Der kommer en lidt brændt smag, som man kender det fra hårdt brændte fad, og smagen får en undertone af noget røget. De 46% Vol. alkohol er heller ikke tydelige i smagen.

Afslutning:

Der er en medium afslutning på denne whisky. Sødme fra honning, modne appelsiner, æbler og pærer, har lagt sig som et fint lag i munden. Lejlighedsvist mærkes en anelse stærk peber på tungen, der dog hurtigt forsvinder igen. En let bitter note af egetræ kommer langsomt mere frem. Sammen med fornemmelsen af flintesten og kalk, giver det en tydelig tørhed i munden, på trods af den ellers markante sødme i drammen. Der opleves kortvarigt lidt stærk ingefær og peber på tunge, Man sidder tilbage med lidt syrlighed i munden, mens et strejf af vanilje slutter af.

Hvad siger producenten:

“Clynelish whisky is closer to an Island style than other mainland malts, with a complex and fragrant nose and an agreeable, long finish that leaves a lingering fresh-fruity flavour. This 14-year-old is a less heavyweight whisky that’s deliciously drinkable and makes it an excellent aperitif.”

Konklusion:

Her har vi fat i en virkelig god whisky. Kombinationen mellem sødme, syrlighed, mineralitet og en fjern brændt smag, giver en fin kompleksitet. På trods af mange indtryk i, så er det stadig en whisky, hvor de fleste kan være med. Den skræmmer ikke nogen væk, da den fremstår meget tilgængelig i både duft, smag og eftersmag. Med en pris på cirka 450,- kroner, så er prisen heller ikke skræmmende høj, for en 14 års aftapning. Jeg var heldig at finde den til 290,- kroner i et “ja tak” tilbud i Kvickly Hjørring. Til den pris, så er det bare at slå til, og få en flaske eller to hjem til whisky samlingen. Konklusionen på denne anmeldelse af Clynelish 14 Year Old er, at det er en virkelig fin whisky, hvor alle kan være med, og få en god oplevelse.

3.5/5 (2)